BATÁTOVÉ HRANOLKY

By | 12. March 2017

Vieme, že hranolky nie sú veľmi inovatívny recept, no robiť ich zo sladkých zemiakov – čiže batátov, je už niečo trochu iné. Prečo si spraviť práve tieto hranolky?

  • Keďže ich budeme piecť, a nie smažiť, ušetríme trochu kalórií,
  • Batát sa upečie oveľa rýchlejšie ako klasické zemiaky čiže ušetríme čas,
  • Má o 1/3 menej kalórií ako klasické zemiaky,
  • Obsahuje veľa vitamínu A – klasický neobsahuje žiaden,
  • Batát má nižší glykemický index, čiže by sme mali byť po jeho konzumácie neskôr hladní ako pri klasickom zemiaku

Batát je predsa len v našich končinách pomerne nová surovina a je teda “neokukaná”. Takýmito batátovými hranolkami môžete napríklad prekvapiť kamarátov, ktorí prídu na návštevu.

POTREBUJEME

  • 3-4 batáty
  • Olivový olej
  • Bylinky – my sme použili provensálske – 1 čl
  • Červená sušená paprika – 1 čl
  • Soľ
  • Parmezán – ten sme však zabudli odfotiť :)

POSTUP

Batáty si ošúpeme.

Nakrájame na hrubšie hranolky.

Osolíme, pridáme čajový lyžičku mletej papriky, čajový lyžicu sušených byliniek a polievkovú lyžicu olivového oleja.

Pečieme pri 200°C 15-20 minút alebo do mäkka.

Posypeme strúhaným parmezánom a dopečieme pri 250°C ďalších 5 minút.

Perfektná príloha k hocičomu alebo len tak, s pohárom mlieka.

(To je vedľa hranoliek na fotke je hermelín wellington, o tom však nabudúce. :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code