Vieme, že hranolky nie sú veľmi inovatívny recept, no robiť ich zo sladkých zemiakov – čiže batátov, je už niečo trochu iné. Prečo si spraviť práve tieto hranolky?
- Keďže ich budeme piecť, a nie smažiť, ušetríme trochu kalórií,
- Batát sa upečie oveľa rýchlejšie ako klasické zemiaky čiže ušetríme čas,
- Má o 1/3 menej kalórií ako klasické zemiaky,
- Obsahuje veľa vitamínu A – klasický neobsahuje žiaden,
- Batát má nižší glykemický index, čiže by sme mali byť po jeho konzumácie neskôr hladní ako pri klasickom zemiaku
Batát je predsa len v našich končinách pomerne nová surovina a je teda “neokukaná”. Takýmito batátovými hranolkami môžete napríklad prekvapiť kamarátov, ktorí prídu na návštevu.
POTREBUJEME
- 3-4 batáty
- Olivový olej
- Bylinky – my sme použili provensálske – 1 čl
- Červená sušená paprika – 1 čl
- Soľ
- Parmezán – ten sme však zabudli odfotiť :)
POSTUP
Batáty si ošúpeme.
Nakrájame na hrubšie hranolky.
Osolíme, pridáme čajový lyžičku mletej papriky, čajový lyžicu sušených byliniek a polievkovú lyžicu olivového oleja.
Pečieme pri 200°C 15-20 minút alebo do mäkka.
Posypeme strúhaným parmezánom a dopečieme pri 250°C ďalších 5 minút.
Perfektná príloha k hocičomu alebo len tak, s pohárom mlieka.
(To je vedľa hranoliek na fotke je hermelín wellington, o tom však nabudúce. :)