CESTO NA KIŠ / QUICHE

By | 6. February 2018

Univerzálny a osvedčený recept na kišové cesto.

POTREBUJEME:

  • 100 g masla
  • 170 g špaldovej múky
  • 5 polievkových lyžíc vlažnej vody
  • čajová lyžička soli

Tieto suroviny nám ideálne vyhovujú (aj trochu niekedy prevyšujú) do zapekacej misy, ktorá má priemer 28 cm.

POSTUP:

1. Všetko spolu dobre zmiešame. Maslo odporúčame aspoň pár minút vopred vybrať z chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo.

2. Vznikne nám pevné cesto, ktoré odložíme prikryté sáčkom alebo zabalené do potravinovej fólie (aby nám neobschlo) na cca pol hodinu ešte stuhnúť do chladničky. Ideálne keď odleží cez noc alebo zatiaľ kým ste v práci. My si ho zvykneme pripraviť aj deň vopred.

3. Pomúčime si dosku a vyvaľkáme cesto tak, aby sme ním zaplnili celú misu, aj okraje. Niekedy to nejde úplne najjednoduchšie a väčšinou sa nám nepodarí vyvaľkať ideálny rozmer, tak cesto poodrezujeme kde je prebytok a zas poprilepujeme kde chýba. Aj tak naňho pôjde plnka, takže takéto “nadpájania” ani nebude vidieť. Cesto dobre popritláčame v mise, aj po okrajoch.

4. Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť. Najprv sme ho zvykli zaťažiť pri pečení buď strukovinami alebo ryžou, no zistili sme, že to pri tomto ceste nie je ani potrebné.

5. Pečieme na 180 stupňoch približne 20 minút.

6. Pridáme obľúbenú plnku a dopečieme. Našou obľúbenou plnkou je z tekvice hokaido, ktorú nájdete tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code