CUKINOVÉ PLACKY

By | 17. July 2016

Jedno pekné nedeľné poobedie ku nám dorazila zásielka od “debničkárov” z Východu, z rodičovskej záhrady. Našli sme si v nej prvé domáce cherry rajčiny, čerstvú cibuľu, mini papriky, cviklu, kilá uhoriek a dve mega cukiny. Proste leto v jednej debničke, ktoré nás naplnilo nadšením.

Ako prvé sme sa pustili hlavne do uhoriek a paradajok. Mali sme ich na raňajky, poobede a večer do šalátov alebo sme si spravili z uhoriek tzatziky. Kamaráti nám minule doniesli vynikajúce tzatziky korenie priamo z Grécka, ktoré v kombinácii s čerstvými uhorkami je proste vynikajúce. 

Čo sme vymysleli s cviklou spolu aj s menším receptom postneme onedlho. No dnešný recept je o cukine. Pravidelne z nej robievame hranolky, už máme za sebou dokonca aj pomerne dosť úspešný prvý pokus o quiche, o tom však inokedy. Tento krát sme sa rozhodli pre placky.

Klasické cukinové placky sú výborné, no to by sme neboli my, keby sme ich nejako neobzvláštnili :) Ku cukine sme pridali kombo feta a slanina. Feta je klasika gréckej kuchyne, ktorá jedlo aj dochutí aj osolí. Veľmi sa nerozteká, a tým je proste ideálna do našich placiek. Slanina je zase naša klasika, ktorá nikdy nesklame. Dodá jedlu zaúdenú chuť. Stačí jej vážne veľmi máličko a prinesie do jedla taký špecifický dojem sýtosti :)

Tento letný recept o 5tich surovinách určite zvládnete. Ak máte doma mixér, ktorý vám pomôže so strúhaním, tak ho zvládnete aj so zjedením do 30 minút.

POTREBUJEME

cuketa – 1ks veeeľmi veľkej alebo 2-3 normálne z obchodu

vajíčka – 2ks

syr feta – alebo slovenský slaný syr

slanina – cca 30-50 gramov, skrátka trošku

múka – my sme dali špaldovú, ale kľudne môže byť aj ražná alebo klasická biela, nezáleží či hladká, či polohrubá, či hrubá

soľ a čierne korenie

POSTUP

Ak máme mega cukiny, musíme vybrať jadierka. Pri cukinách z obchodu si tento tento krok ušetríme a ideme rovno na ďalší. 

Cukinu nastrúhame na hrubo na strúhadle alebo v mixéri a posolíme. Necháme postáť 5 minút, kedy nám soľ vytiahne z cukinu vodu. To je dobré, pretože čím menej vody ostane v cukine, tým viac budú placky držať pokope. Pokiaľ sa nám cukina “potí”, nakrájame si slaninu na malé kocky a nadrvíme fetu.

Po spomínaných 5tich minútach zlejeme z cukiny vodu, ktorá sa vytvorila, pričom sa snažíme z nej vytalčiť tej vody čo najviac. 

Následne pridáme vajíčka, slaninu, fetu a 3/4 hrnčeka múky. Posolíme a pokoreníme. Ak sa vám výsledná zmes zdá príliš riedka, kluďne pridajte viac múky. Pomer múky sa nedá presne popísať keďže záleži od toho, koľko vody ešte v cukine ostalo.

Výsledná zmes vyzerá približne takto. 

Na dobrej panvici na kvapke oleja smažíme maličké placičky.

dav

Servírujeme s dobrým jogurtom a pohárom mlieka.

Večera pre dvoch ako vyšitá :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code