CVIKLOVÁ NÁTIERKA

By | 26. February 2014
Prinášame vám ďalšiu inšpiráciu na nátierku. Zas a znovu je zeleninová, nie je to však zámerne, ale skôr tak nejako prirodzene. Tentokrát je v hlavnej úlohe cvikla. Možno je to neobvyklá surovina na nátierku, no u nás ste si už ale asi zvykli, že nič nie je nemožné. Nátierka je príjemne slano – sladká a syr cítiť len tak na pozadí, ak ho tam ovšem nenastrúhate tony:) Odporúčame konzumovať ešte teplú nátierku, tak najviac vyniknú jej chute.



POTREBUJEME
cvikla – 6ks menších
syr niva – 100-150 gramov
biely jogurt – 2 polievkové lyžice
olej – my sme použili arašidový, no normálny olivový je tiež dobrá voľba
soľ a čierne korenie

POSTUP
Cvikly si umyjeme, no netrápime sa tým až tak veľmi keďže ich aj tak budeme šúpať. Umyté ich zabalíme do alobalu a pečieme pri 180°C asi hodinu alebo pokiaľ nie je mäkká. Hej jednoduché, možno až moc :D

Upečenú cviklu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Následne postrúhame aj syr a obe masy zmiešame dokopy. Podľa obsahu vody v cvikle môžeme mať výslednú hmotu buď veľmi hustú alebo riedku. Pri riedkej stačí pridať jednu lyžicu jogurtu, pri hutnejšej hmote rovne dve. Prilejeme ešte polievkovú lyžicu oleja, posolíme, okoreníme a premiešame. Olej dodá nátierke lesk a bude skrátka na neodolanie.
Podávame na plátkoch dobrého pečiva.
Ak ste navarili nátierky veľmi veľa, nič to, poradíme čo s ňou. Rozvaľkajte si listkové cesto, natrite ho nátierkou, zrolujte a nakrájajte na malé slimáčiky. Zapečte a konzumujte.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code