DEMIKÁT

By | 23. September 2015

Dni sa nám začali pomaličky skracovať, slniečko už teda tak nehreje a večery začínajú byť chladné. Pre nás je to znamenie, že polievková sezóna sa začala a bude v plnom prúde až do odvolania.

My máme veľmi radi tradičné slovenské polievky (hlavne tie zo strukovín). Veď uvážte, čo je zlé na klasickej fazuľovej, šošovicovej, hrachovej či kapustovej? Všetky sú veľmi výživné, sýte, pritom prekvapujúco nie veľmi kalorické a veľmi populárne medzi všetkými vekovými skupinami. 

Práve tieto best sellery vytlačili z jedálneho lístka našu najtradičnejšiu polievku – demikát. Ten sa pomaly, ale isto vytráca a stavíme sa, že polka z vás ho jedla max. raz za život, ak vôbec. A nám nejde do hlavy prečo tomu tak je. Základom demikátu je predsa obľúbená bryndza, ktorú doprevádzajú tradičné zemiaky. Táto kombinácia vôbec neznie zle, že? Nebojte sa ani už spomínaj bryndze, tá nie je taký kalorický strašiak ako je niekedy opisovaná. Na 100g má cca 310 kcal, z toho cca 20g bielkovín a 25g tukov. Pre porovnanie, cottage má tiež 20g bielkovín na 100g (aj keď má menej tukov) a považuje sa za ultra zdravý. Po troche čísiel je teda zjavné, že demikát určite nie je kalorický, a teda prípustný aj pre zdravo sa stravujúcu generáciu :D. Podľa niektorých povestí demikát vraj veľmi urýchľuje chod tráviaceho traktu. Toto tvrdenie neplatí pre pasterizovanú bryndzu, a tak podľa nás nejestvuje dôvod prečo by ste sa do demikátu pustiť nemohli.
Photo 14.6.2015 14 19 29 POTREBUJEME

bryndza – cca 100-150 gramov

zemiaky – 2ks

cibuľa

mlieko – cca 1,5 deci

bujón alebo vývar

červená paprika – 2 čajové lyžičky

soľ

jarná cibuľka/pažitka na dekoráciuPhoto 14.6.2015 13 43 16 POSTUP

Najprv si ošúpeme cibuľu a zemiaky. Cibuľu ako aj zemiaky si nakrájame na malé kúsky. Nemusí to byť veľmi na jemno, keďže sa polievka bude aj tak mixovať. V hrnci si na polievkovej lyžici oleja spražíme do sklovita najprv cibuľu, následne pridáme nakrájané zemiaky a pražíme ešte dve minútky. Pridáme kocku bujónu a červenú papriku. Pražíme ešte minútu a podlejeme vodou. Vody pridáme podľa toho akú chceme mať polievku hustú. Keď hustejšiu tak pridáme cca 0,5 litra, ak redšiu tak viac.

Demikat

Následne polievku varíme cca 20 minút (za túto dobu by mali byť zemiaky už uvarené, ak to tak nie je, varte ďalej).

Po spomínaných 20 minútkach plameň stíšime, prilejeme mlieko, pridáme bryndzu a povaríme ešte maximálne dve minúty. Máme už skoro hotovo. Polievku necháme trochu vychladnúť. Vytiahneme so skrinky ponorný mixér a polievku mixujeme do nepoznania alebo pokiaľ nie je krémová, voňavá a taká, že už nevydržíme ďalej čakať.

Polievku si ozdobíme napríklad nesekanou jarnou cibuľkou alebo pažitkou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code