DOMÁCA PEČEŇOVÁ PAŠTÉTA

By | 10. December 2014

Silvester a tak aj čias chatovačiek sa neodvratne blíži. Čo však jesť na takejto chate? Chlebíčky, čipsy a soletky sú síce fajn, ale po rokoch už nejako nelákajú. Zelenina, hummus a šaláty sa tiež moc nehodia keď je vonku pod nulou a hlavne keď človek chce prijímať nejaké to jedno, dve, tri alebo aj desať, dvadsať degustív :) Chce to niečo na pomastenie žalúdka a hlavne chce sa toho veľa.

Domáca pečená paštéta je podľa nás ideálna pre tieto príležitosti. Naša varianta nie je ani ťažká a ani prehnane ľahká. Množstvo je tak pre 10-12 osôb keďže v malom sa paštéta skrátka nerobí a ani tak dobre nechutí. My sme ju pripravovali už viac krát a stále sa po nej len zaprášilo.

Samozrejme, že  by bolo jednoduchšie kúpiť si Májku alebo Paliho, ale to by sme neboli my, keby sme aj pri tomto nešpekulovali.

 Photo 6.12.2014 19 10 44

POTREBUJEME

700 g mletého bravčového pliecka

700 g kuracích pečienok

1 veľká cibuľa

1 polievková lyžica sójovej omáčky

1 čajová lyžička octu balzamico

2 lyžice dijónskej horčice

2 lyžice kečupu

1 čajová lyžička (domácej) vegety

cesnak – 2 strúčiky alebo polka lyžičky sušeného

1 lyžička provensálskeho korenia

soľ

dobrovoľné: šafrán

IMAG1888

IMAG1907

POSTUP

Cibuľu si nakrájame na drobno a spražíme ju na oleji (pre pravých gurmánov kľudne aj na masti) do sklovita.  Pridáme pečienky a pražíme pokiaľ sa nám pečienky nezatiahnu na povrchu. Pridáme mleté mäso a pražíme znovu až pokiaľ sa nám nezatiahne aj mäso. Pridáme všetky zvyšné suroviny, osolíme, premiešame a podlejeme vodou asi 1 cm pod vrchnú hranicu mäsa.  Varíme pod pokrievkou cca 15 minút. Po povarení necháme vychladnúť približne 10 minút, len tak dlho aby sa dala zmes mixovať.

kolazZmes rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Teraz je posledná šanca zmes dosoliť alebo dokoreniť. Naša rozmixovaná – už paštéta by mala mať konzistenciu pudingu. Vylejeme ju do zepekacej misy, dozdobíme napríklad hruškou, jablkom alebo orechami a pečieme v rúre pri teplote 170°C približne 45 minút.

Paštétu pečieme aby sa nám vyparila nejaká voda, mäso a pečienky ešte viac zmäkli a tak sa všetky chute ešte viac zintenzívnili. Paštéta po dopečení zhustne a bude mať ideálnu konzistenciu.

IMAG1913

IMAG1918

Podávame na dobrom pečive, najideálnejšie čerstvom. My ju podáme aj s dobrým džemom napr. čučoriedkovým. Pre niektorých z vás je to možno neobvyklá chuť, ale verte nám, veď aj v IKEA dávajú ku guličkám čučoriedky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code