FAZUĽOVÁ POLIEVKA

By | 11. November 2016

Keď už aj na psa prišiel mráz.. alebo aj u nás doma sa začínajú variť polievky :)

Chceli sme tým povedať, že u nás sa často polievky nevaria. Máme ich radi tak na 50%. Teda jedna áno a ten druhý nie.. :) No toto počasie nastolilo aj u nás menšie zmeny.

Minule nás doma u mamy čakala vynikajúca fazuľová polievka. A bola položená tá najklasickejšia otázka, prečo si aj my také nerobievame doma? Veď fazuľu máme, dokonca domácu bio eko od mamky a babky. Je to také jednoduché. Viac menej rýchle. A zároveň strukoviny sú zdravé, a mali by sme ich konzumovať niekoľkonásobne viac ako tomu momentálne je.

Bolo teda rozhodnuté. Na programe bola klasická fazuľová polievka.

Tento krát bez foto postupu a presných pomerov ingrediencii, skôr len ako náš návod.

 

POTREBUJEME

fazuľa

cibuľa, cesnak, zemiaky, mrkva

klobáska alebo údené mäso

biely jogurt/mlieko/kyslá smotana

koreniny – bobkový list, soľ, čierne korenie

img_0082

POSTUP

Fazuľu ako väčšinu strukovín si dopredu namočíme, ideálne cez noc.

Začneme zeleninou, ktorú očistíme a nakrájame. Cibuľu a cesnak ideálne na menšie kúsky, zemiaky a mrkvu podľa toho ako máme radi, či menšie alebo väčšie kúsky.

Na olivovom oleji opražíme cibuľu do sklovita, na posledných pár sekúnd pridáme cesnak a ešte chvíľku opražíme.

Následne pridáme fazuľu, z ktorej sme zliali vodu, v ktorej bola namočená.  Pridáme vodu, odhadom by sme povedali tak 2-3x pomer, ako sme dali fazule. Pridáme zároveň klobásku alebo údené mäsko, ktoré máme nachystané, a bobkový list. Samozrejme funguje aj možnosť nedávať mäso vôbec. Varíme cca 30 minút, do polo zmäknutia fazule. Až potom pridáme zemiaky a mrkvu. Keby sme ich dali variť hneď, boli by už rozvarené, zatiaľ čo fazuľa by bola tvrdá.

Po ďalších asi 20 minútach už máme akurát uvarenú fazuľu, aj zemiaky a mrkvu. Štandardne sme si zvykli nezahusťovať takéto polievky múkou, ale len jej samotnými ingredienciami. To v praxi znamená, že si z hrnca vyberieme klobásku a asi 1/3 polievky odložíme bokom, hlavne fazuľu a zemiaky. Do zvyšku pridáme buď mlieko, biely jogurt alebo kyslú smotanu, podľa toho kto čo má rád a rozmixujeme tyčovým mixérom. Odloženú polievku vrátime späť do hrnca aj už s nakrájanou klobáskou a dochutíme soľou a čiernym korením. Strukoviny dochucujeme vždy až na záver, neodporúča sa soliť počas varenia, nakoľko soľ by dobu varenia len predĺžila.

img_0093

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code