GRATINOVANÉ ZEMIAKY

By | 6. February 2017

Zemiaky my skrátka môžeme. Určite aj kvôli tomu, že tie čo si varíme my, pochádzajú od babky alebo maminy. Domáce proste chutí najlepšie, či už ich pripravíme na pyré alebo varené, prípadne opekané. Toto všetko je ale taká klasika, a preto sme sa poobzerali po nejakom novom recepte na prílohu zo zemiakov.

Ako inšpiráciu sme si zobrali francúzsky recept na gratinované zemiaky, ktorý sme si trochu obmenili. V pôvodnom sa používa veľa syra a smotany, čo je na prílohu celkom zabijak. Ak vám kalórie nevadia, kľudne navarte napríklad podľa tohto receptu: http://thymefoodblog.com/2011/03/s.html.

My sme syr a smotanu nahradili inou výraznou chuťou, a to hovädzím vývarom.  Ten dá gratinu veľmi výraznú mäsovú chuť a po pečení pôsobí skoro až zaúdene.

Poďme teda na to. Keďže opisovať toho veľa nie je, dávame tento krát ešte viac fotiek priebehu ako obvykle.

POTREBUJEME – pre 4 ľudí

Zemiaky:  4-5 kusov

Hovädzí vývar: jedna kocka stačí

Mlieko: 1 deciliter

Soľ a čierne korenie

POSTUP

V hrnci necháme zovrieť  cca 3 deci vody. Vhodíme kocku bujónu a necháme takto vrieť asi minútu. Premiešame. Vypneme.

Necháme vychladnúť (5 minút) a prilejeme mlieko. Osolíme. “Zálievku” máme hotovú a poďme na zemiaky.

Zemiaky ošúpeme. Nakrájame na tenké plátky – buď nožom alebo ako my na klasickom v-krájači (inak fakt užitočná vec v kuchyni) .

Plátky zemiakov ukladáme do zapekacej misy alebo pekáča a vrstvíme. Priebežne trochu zemiaky osolíme.

Podlejeme našou zálievkou. Ideálne siaha zálievka až po vrchnú hranu zemiakov. Ak nie, dolejeme trochu mlieka.

Pečieme nezakryté v predhriatej rúre pri 200°C 45 minút. Po 45 minútach prepneme na gril, zvýšime teplotu na 250 stupňov a pečieme ďalších 5 minút dozlatova.

Podávame napríklad s kúskom mäsa.

Na našej fotke sú obyčajné kuracie prsia, ktoré sme osolili, okorenili, obalili do parmskej šunky a opražili na panvici (cca 4 minúty z každej strany).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code