GRILOVANÝ HERMELÍN A ŠALÁT S HRUŠKOU

By | 17. March 2014

Vyprážaný syr je mnohými milovaný. Samozrejme gurmánmi  a kuchármi je však zatracovaný. My sme tak niekde medzi :) Máme ho radi aj keď nie je ani náhodou zdravý. Čo už. Tento príspevok však nebude o ňom, ale o jeho kamarátovi – zapekanom hermelínovy.

Kolegyňa nám spomínala, že ho doma zapeká s džemom, čo sa nám hneď zapáčilo a rozhodli sme sa to vyskúšať. Ako prílohu sme zvolili šalát a zemiakovú kašu, aby sme nemali až také výčitky svedomia. Pravdupovediac práve tento šalát bol hviezdou večera a ten hermelín napriek tomu, že bol super, hral nakoniec len druhé chuťové husle. Odporúčame pripravovať tieto dva mini recepty spolu pretože sa náramne dopĺňajú a sú prepojené aj orechmi, ale o tom viac až v postupe.


POTREBUJEME
pre 2 osoby

Na hermelín:
2 hermelíny/camemberty
džem – hoc aký máte doma, napr. marhuľový

Na šalát:
rukola – cca veľká hrsť
ľadový šalát – 1/3 až 1/4 celej hlávky
hruška
paradajka
slaný syr alebo niva (len my sme dojedali otvorený slaný syr :D)
vlašské orechy – cca jedna menšia hrsť
ocot balzamiko
olivový olej

POSTUP
Hermelín rozbalíme a hodíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
Nepovinné, ale odporúčané: okolo hermelínu poukladáme pol porcie vlašských orechov, ktoré budeme spolu s hermelínom trochu piecť. Tie orechy potrebujeme do šalátu a po menšom opečení sa ich chuť zintenzívni.

Hermelín pečieme cca 25 minút pri teplote 200 °C. Po cca 10 minútach plech vyberieme a orechy z plechu stiahneme do postrannej misky nech vychladnú. Hermelín natrieme lyžičkou džemu a dáme ďalej piecť.

Pokiaľ sa nám hermelín zapeká, hor sa na šalát. Ľadový šalát si umyjeme a nakrájame na prúžky. Hrušku si nakrájame na tenké rezančeky (hej vieme, ovocie v šaláte asi nie je vec každého, ale verte nám :) ). Orechy (aj tie z pece aj nepečené) si trochu nadrvíme. Slaný syr a paradajku si nakrájame na menšie kocky. Rukolu len umyjeme.

Vo väčšej miske si zmiešame ľadový šalát, rukolu, hrušku, orechy, syr. Polejeme 1/2 čajovej lyžice octa balzamiko a 1 lyžicou olivového oleja. Posolíme, znovu premiešame a hotovo.

Servírujeme ako už bolo spomínané na začiatku, spolu na jednom taniery.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code