HUMMUS

By | 9. April 2014

Hummus je jedna perfektná vec, aj keď samotný názov v našich končinách môže evokovať presný opak :)

U nás Špekulantov sa toto pôvodom arabské jedlo celkom udomácnilo a s obľubou ho využívame aj ako zdravý “snack” pri večerných posedeniach. S kľudným svedomím môžeme povedať, že sa vždy zje skôr ako čipsy.

Príprava hummusu si vyžaduje trošku plánovania, kedže si treba cícer dopredu namočiť. Existuje aj rýchlejšia a lenivejšia verzia, a to použiť cícer z konzervy, avšak táto verzia nie je tak dokonalá ako originál :)


POTREBUJEME
cícer – cca 150 g
pasta Tahina (sezamová pasta) – 1 polievková lyžica
olivový olej – 2 polievkové lyžice
citrón – 1 čajová lyžička
cesnak – 1 väčší strúčik
indická rasca – 1/2 čajovej lyžičky
soľ – 1 čajová lyžička

zhruba takto odhadujeme pomer jednotlivých potravín :) hummus chystáme doma od oka, a potom dochucujeme podľa potreby

POSTUP

Cícer si dopredu namočíme a necháme vo vode postáť asi 12 hodín.

“Odmočený” cícer dáme spolu aj s cesnakom variť, my využívame na varenie tu istú vodu v ktorej sme mali cícer namočený. Varíme do mäkka, čo trvá asi 1 hodinu.

Predtým ako cícer scedíme, odoberieme si do menšej šálky vodu, v ktorej sme cícer varili. V prípade, že budeme mať hummus príliš hustný a hutný, zriedime ho touto vodou. Scedený a mierne vychladnutý cícer presypeme do mixéra. Pridáme všetky zvyšné suroviny – sezamovú pastu, olivový olej, citrónovú šťavu, indickú rascu a soľ, a všetko dobre rozmixujeme na hladkú kašu. Ak máme príliš hustú konzistenciu, prilejeme za lyžičku-dve odloženej vody a opäť rozmixujeme. Podľa potreby dochutíme soľou, olivovým olejom alebo citónovou šťavou.

Podávame so zeleninou alebo arabským chlebíkom.

Napríklad takýto tanier plný zeleniny spolu s hummusom bol veľmi výdatnou večerou pre 2 osoby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code