JABLKOVÝ KOLÁČ II.

By | 22. June 2014

Dnes sme sa rozhodli pre sladký príspevok, keďže sme tu už dlhšie nemali žiadnu sladkosť/koláč. Vlastne, všeobecne sme tu už dlhšie nemali žiaden príspevok okrem fotiek z Berlína, mea culpa, no ideme to aj hneď napraviť.

Ako ste už mohli u nás vidieť, radi pečieme koláče, ktoré sa neskladajú iba z múky, vajíčok a takýchto štandardných surovín, ale sú aj obzvláštenené o ovocie/zeleninu ako súčasť cesta. Napríklad náš cviklový brownie alebo banánový chlebík. Rovnako to je aj v prípade tohto koláča, kde základ tvoria nastrúhané jablká.

Variácií na jablkové koláče existuje nespočetne, aj u nás ste už jeden mohli vidiet (tu), takže poďme sa teraz pustiť do našej verzie číslo 2 a uvidíme, ktorý recept vyskúšame nabudúce :)


POTREBUJEME
na koláč
jablká – my sme použili 8 stredných
špaldová múka – 4/3 šálky
cukor – 2/3 šálky (môžeme nahradiť medom)
vajíčka – 4
maslo – 25g
kakao – 1 čajová lyžička
škorica – 1 čajová lyžička
prášok do pečiva – 1 čajová lyžička
brusnice – 1 hrsť
štipka soli

na vrch koláča
džem
orechy – vlašské/lieskovce/madle (podľa preferencie) – 2 hrste

POSTUP
Ako aj pri všetkých ostatných našich koláčoch opäť raz tu máme jednoduchý postup. Keďže dosť často pečieme a chystáme niektoré veci v časovej tiesni, iné to s nami asi ani nebude :) Rátajte však s tým, že zašpiníte trochu viac riadu.

Začneme jablkami, ktoré si (samozrejme) dobre umyjeme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Kľudne aj so šupkou, záleží od toho aké jablká máte.

Žĺtka a bielka oddelíme, ku bielkam pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame s cukrom (medom) a mixujeme spolu asi 3-4 minúty na hladkú hmotu. 
Teraz môžeme všetko spolu zmiešať: nastrúhané jablká, vymiešané žĺtka s cukrom, maslo a sypké suroviny, múku, kakao, škoricu, prášok do pečiva. Ak máte maslo príliš tuhé, odporúčame ho “nastrúhať” do cesta, pracuje sa s ním potom lepšie. Do tejto hmoty ešte pridáme vyšľahané bielka a brusnice a dobre premiešame. 
Na pripravený plech vylejeme cesto a dáme piecť na 180 stupňov na 40 minút. 

Hotové cesto vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Potrieme džemom poďla vašej obľúbenosti (my sme tentokrát použili slivkový džem) a posypeme dopredu nasekanými orechami. A môžeme podávať. 


One thought on “JABLKOVÝ KOLÁČ II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code