KULINÁRSKE POĽSKO?

By | 13. December 2016

Ahojte. Ako a prečo sme dovolenkovali toto leto v Poľsku, a čo všetko sme tam pochodili sme sa s vami podelili v nedávnom príspevku. Aj keď sme vám náš výlet priblížili len okrajovo, vznikol z toho dlhší príspevok ako sme pôvodne čakali. A preto sme si pre gurmánsku časť výletu vyčlenili zvlášť príspevok. 

Poľsko totižto nie je len o zapiekankach, žubrowke a posypovej soli :)  (Inak, návod na zapiekanku nájdete na blogu ešte z minulého roku TU.)

Pri plánovaní miesta a vecí, ktoré by sme chceli vyskúšať sme postupovali rovnako ako sme spomínali už v príspevku z Zürichu. Dopredu sme si spravili prieskum, všetko zaznačili do mapky, a ani jedna zo zvolených reštaurácií nebola chybou. Vždy sme odišli spokojne najedení. Dodáme však ešte jeden typ. Na stránke TripAdvisor si viete navoliť aj cenové rozhranie v ktorom sa chcete pohybovať, čím automaticky zo zoznamu vieme vyradiť napríklad drahšie reštaurácie a predísť tak nemilému prekvapeniu. (Raz sme na filter pozabudli.. ale jedlo bolo veľmi chutné :))

Poľská kuchyňa je v mnohom podobná tej našej, respektíve kuchyniam slovanských krajín, ako Českej či Ukrajinskej. Väčšina sprievodcov uvádza, že ak chcete vyskúšať pravú poľskú kuchyňu, musíte proste nemyslieť na kalórie. Typickým ingredienciami sú kyslá kapusta, cvikla, hríby, klobásky, mäso rôznych druhov, kyslá smotana. A samozrejme vodka. 

Medzi tradičné poľské jedlá patria napríklad polievka bigos, ktorá sa podobá našej kapustnici, alebo kotlet schabowy, čiže nás rezeň. Konkrétne tieto dve jedlá sme síce nevyskúšali…, no tieto zvyšné áno.

Golabki. Tí, čo poznáte východniarske holúbky, tak toto jedlo poznáte. Pre ostatných, holúbky sú niečo ako plnené paprika, len plnený je kapustový list na miesto papriky. Základom je mleté mäso zmiešané s ryžou, paradajkovým pyré a rôznymi koreninami, a následne balené do listov bielej kapusty, ktorá sa upravuje dusením. Oproti tým našim, ako ich poznáme, ku nim bola naviac hustá paradajková omáčka. Boli veľmi chutné, no určite nie ako naše domáce ;)
photo-07-08-16-16-20-16

Zemiakové placky. Presne ako u nás. Ponúkajú buď jednu veľkú placku, alebo viacero maličkých. My sme si v jednej reštaurácii vybrali kombo s údeným losom a kyslou smotanou.  (Radio Cafe, Varšava)

photo-07-08-16-16-20-10

V jedno z prvých rán na dovoleniek sme sa rozhodli ísť na prehliadku mesta, a kedže bol to ešte len začiatok dovolenky, na všetko sme mali čas. Tak to aj vyzeralo, že na prehliadku sme dobiehali, a raňajky sme si len uchmatli cestou v stánku. Chlieb so škvarkovou nátierkou a malý údený oštiepok. Mali sme jeden veľký krajec medzi dvoch, no zasýtilo nás to na riadne dlho. V Gdansku akurát prebiehali lokálne trhy, takže všade boli rozostavené nejaké stánky a takýto chlieb aj oštiepok si bolo možné kúpiť všade. 

photo-08-08-16-15-21-45

photo-09-08-16-18-14-35

Čo sme samozrejme nesmeli vynechať sú pirohy. Dokonca majú špecializované reštaurácie čisto na pirohy, ako napríklad Pierogarni Mandu. Tam sme ochutnali mäsové a kapustové pirohy. 

photo-08-08-16-14-18-20

Trošku inú kuchyňu sme ochutnali v litovskej reštaurácii Familia Bistro v Gdansku. Všetky ingrediencie, ktoré používajú sú pre nás známe, no jedlo je prichystané úplne inak. Mantas, ak dobre chápeme sú niečo ako pirohy, len pripravené na pare. Tieto konkrétne boli plnené šošovicou, kukuricou, hríbmi a mozzarellou. Druhým jedlom, ktoré sme vyskúšali bolo žemaičių blynai, čo vyzeralo trochu ako nás rezeň :) Zemiakové pyré je plnené mletým hovädzím mäsom, a následne vypražené. 
photo-10-08-16-14-58-04

Jedným z top jedál, ktoré sme mali, boli pečené zemiaky. Fakt. Našli sme reštauráciu, kde podávali iba pečené zemiaky, konkrétne jeden veľký zemiak, ktorý bol naplnený podľa preferencií hostí. My sme si dali jeden zemiak s losom a kaparovou omáčkou a druhý s brokolicou a gorgonzolou. (Bar Pod Ryba). Úplne jednoduché. Vlastne je to ako krumpir, ktorý sme mali v Istanbule.

photo-10-08-16-14-58-02

photo-10-08-16-14-57-58

Samozrejme sme si dali aj zapiekanku, keď sme opäť raz dobiehali na jednu z prehliadok mesta, tento krát vo Varšave. A nesmelo chýbať ani gofry. Predávali ich na každom rohu. Skôr si bol problém vybrať u koho si ich kúpime, veď predsa čo keď tie druhé sú lepšie…chápete. 

dav

Miesto, ktoré ešte chceme spomenúť je bistro Glowna Osobowa v Gdyni. Tiež sme si ho vypozerali dopredu, keďže ponúkali poľskú kuchyňu, no s modernou obmenou. Dali sme si ryžové rezance s kačkou na ázijský spôsob (to nie je až tak poľské :)) a pirohy, ale tento krát vypražené, plnené bôbom a syrom. Mňam. 

dav

To, že by sa v Poľsku dalo ľahko pribrať, je pravda. Jedlo je sýte a hlavne veľmi dobré, takže bolo niekedy ťažké odolať. Napríklad na stanici všade predávali sladké pečivo typu šišky, buchty, štrúdle, takže aj do vlaku sme mali bez problémov raňajky. Našťastie sme to všetko vychodili. Priemerne sme denne nachodili 25 000 krokov, čo je okolo 15-18 km. To je dovolenka, že? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code