KUSKUS (variácia 1)

By | 15. January 2015

V tomto príspevku sa prekvapujúco budeme venovať kuskusu :). Kuskus sa do našej kuchyne dostal len nedávno.  Hlavne kvôli tomu, že je ľahký ako na prípravu tak aj na strávanie. Po Vianociach a typickom prejedaní sa je pre nás a asi aj pre niektorých z vás návrat k ľahkej strave (ako kuskusu) asi vítaná téma.

Povedzme si prv čo ten kuskus vôbec je.  Nie je to ani druh strukoviny a ani obilniny. V podstate je to cestovina. Vyrába sa z krupice alebo hrubej múky. Koho zaujíma ako sa vyrába, kliknite tu.  Pochádza pôvodom zo severnej Afriky odkiaľ sa rozšíril do arabských krajín a potom do celého sveta. Dôvodom jeho úspechu je asi to, že jeho príprava zaberie tak max 5 minút, keďže sa ani nemusí variť. Stačí zaliať zovretou vodou a nechať nabobtnať.

Náš recept je hlavne o zelenine a samotnom kuskuse. Nami vybranú zeleninu môžete nahradiť samozrejme inou, ale nekombinujte viac než 3 druhy, ináč z toho bude moc všehochuť. Hrozienka a oriešky sú povinné a dodajú závan orientu.

IMAG0018

 

POTREBUJEME

kuskus (my používame celozrnný, nájdete ho v v každom lepšom supermarkete)

hrozienka (skúšali sme už aj šušené brusnice a bolo to tiež dobré)

oriešky (použili sme arašidy, ale poslúžia vám aj hocaké iné orechy)

paprika

pór

niečo čo zafarbí: šafrán alebo kurkuma alebo kari alebo vegeta

kúsok klobásky – nepovinné

 

IMAG0003

 

POSTUP

Necháme si zovrieť vodu. V miske zmiešame kuskus, niečo čo zafarbí a hrozienka, posolíme. Podlejeme vriacou vodou tak, aby bola jej hladina asi tak centimeter nad vrstvou kuskusu. Prikryjeme nejakou pokrievkou alebo tanierom a necháme nabobtnávať. (cca 5 minút)

kuskus

Papriku, pór a klobásku si nakrájame na menšie kúsky a popražíme pár minút na panvici. Nie však úplne do mäkka aby zelenina bola na skus. Hovoríme teda o max 5tich minútach. Následne len posolíme a prihodíme aj oriešky nech sa prehrejú.kuskus-001Kuskus by mal po nabotnaní absorbovať všetku tekutinu. Ak nie, proste ho scedíme cez jemné sitko a pokračujeme.

Kuskus premiešame so zeleninou a máme hotovo.

Podávame s lyžičkou jogurtu.

 

P.S. obyčajná petržlenová vňaťka nasekaná na malé kúsky by sa do neho hodila tiež.

IMAG0022

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code