LOSOS NA MANDLIACH S HRÁŠKOVÝM PYRÉ

By | 15. December 2014

Kto si nevšimol, že Vianoce sú už pred dverami asi nepozerá reklamy alebo už dávno nebol v obchodoch. My čo sme si to všimli už pilne rozmýšľame čo dať našim blízkym pod plastovú či “živú” halúzku a keď vyriešime toto, príde na rad bolehlav čo navariť a čo upiecť (neplatí pre tých, za ktorých to vyriešia maminy).

Každý má iné zvyky, ktoré sú typické a na ktoré sa človek teší niekedy aj celý rok. Pokiaľ vieme na tradičnom slovenskom stole nemôže chýbať určite nejaká ryba. Variácie jedál siahajú od kapra, cez pstruha a šťuku až po pangasiusa a rybie prsty. Odviažte sa a skúste aj niečo iné ako napríklad tuniakový steak alebo smažené kalamáry, či lososa. Keď sa dostanete ku dobrému zdroju, my určite  odporúčame lososa všetkými desiatimi. Jednoducho aj preto, že sa nedá pokaziť, len maximálne vysušiť.

Náš recept si určite osvojíte keďže je nenáročný a obsahuje aj všeobecne zbožňovanú marinádu z medu a horčice. Musíte uznať, že nič viac vianočnejšie ako med, rybu, cesnak a orechy (mandle) sa do jedného receptu napchať nedá :) K losusu si navaríme aj hráškové pyré, ktoré svojou zelenou farbou oživí každý stôl.

 Photo 13.12.2014 13 26 42

POTREBUJEME (pre 2 osoby)

na lososa:

2 plátky lososa (hrubé cca 2-3 cm)

1,5 lyžice medu

2 lyžice horčice (najlepšie kremžskej)

1 čajová lyžička sójovej omáčky

mandľové lupienky na posypanie

na pyré:

zemiaky a mrazený hrášok v pomere 2:1

strúčik cesnaku (nepovinné)

maslo

 Photo 13.12.2014 12 35 59

POSTUP

Med, horčicu a sójovku zmiešame v malej miske. Do tejto zmesi uložíme lososa a celého ho v nej vykúpeme. Necháme marinovať cca 20 minút.  Následne lososa aj s celou marinádou preložíme do malej zapekacej misy a poriadne ho znovu natrieme marinádou aby sa nám vytvorila pekná vrstva na ktorej nám budú držať mandle.

Photo 13.12.2014 12 41 40

Lososa štedro posypeme madľovými lupienkami a hodíme do trúby. Pečieme pri teplote 170°C približne 20 minút. Ak ho budete piecť menej, bude viac surový a viac taký suschi-idný alebo stejko-idný. Ak ho pečiete 30 min bude suchší, ale zato určite prepečený a bude sa nám drobiť.

Losos s hraskovym pyre

Poďme na hráškové pyré. Zemiaky varíme v osolenej vode do mäkka. Vo vedľajšom hrnci spravíme to isté s hráškom a strúčikom cesnaku. So zemiakov a hrášku po uvarení zlejeme vodu, pridáme maslo a rozmixujeme. Odporúčame variť a potom aj mixovať hrášok a zemiaky osobitne. Nikdy by sme ináč nedosiahli želanú farbu a konzistenciu. Skončili by sme zo zemiakovou kašou a občasným kúskom rozpučeného hrášku, a to teda určite nechceme.

Photo 13.12.2014 13 19 19

Podávame buď len takto samotné alebo s malou kôpkou šalátu, napr. takýto polníček by sa hodil.

Photo 13.12.2014 13 27 16

Prajeme dobrú chuť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code