LUXUSNÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

By | 8. February 2014
Máme pomerne dlhý zoznam nápadov a receptov, ktoré chceme vyskúšať, no nie vždy si na to nájdeme čas alebo na to nie je vhodná príležitosť alebo jednoducho zvolíme menej náročnú alternatívu. 
Takto dlho odkladaným receptom je aj tento famózny čokoládový koláč. Narazili sme naňho ešte minulý rok počas pozerania seriálu River Cottage Veg, ktorým sme sa už inšpirovali pri varení nášho Leča inak
Jedným z dôvodov menšieho odkladania receptu je aj jeho náročnosť na ingrediencie, resp. fakt, že niektoré suroviny sme doteraz bežne nepoužívali pri pečení. Takže keď sa na nás v obchode usmialo pekne prezreté avokádo, bolo rozhodnuté :)
Po vyskúšaní receptu sme presvedčení, že sa z neho stane obľúbený koláč na výnimočné príležitosti a ďatlovo-orechový korpus určite neupadne do zabudnutia ani pri iných receptoch.


Pôvodný recept nájdete tu. My sme ho spravili len z polovičnej dávky, no úplne to stačilo.

POTREBUJEME
Spodná vrstva/korpus:
150 g mandľových orieškov
200 g sušených ďatlí (200 g mali aj s kôstkou)
1 lyžička soli

Horná vrstva:
2 stredné avokáda
75 g kokosového oleja
1 vanilkový struk (alternatíva vanilkový extrakt)
100 g kakaa
150 g hnedého cukru
štipka soli

Mixér – aboslútna nevyhnutnosť pri tomto koláči

POSTUP

Korpus:
Odkôstkované ďatle zalejeme zovretou vodou a necháme postáť asi 5 minút. Zatiaľ si rozmixujeme mandle na jemný prášok, chvíľu to trvá. Pridáme ku nim soľ a ďatle bez vody. Všetko spolu dobre rozmixujeme až nám vznikne pevná hmota.

Rozmixovanú hmotu preložíme do misky, v ktorej chceme mať koláč a dobre utľapkáme. My sme použili klasickú tortovú misu, z ktorej sme potom vedeli dať dolu okraj. Kým si pripravíme hornú vsrtvu, šupneme formu do chladničky.

Horná vsrtva:
Vydlabané avokádo, dužinu z vanilkového struku a všetky zvyšné suroviny (t.j. kokosový olej, kakao, cukor a soľ) dáme do mixéra (nemusíte ho ani po korpuse umývať) a rozmixujeme na hladkú masu. Ak je príliš hustá môžete ku nej priliať lyžičku dve vody z ďatlí. Čokoládovú vrstvu vylejeme na korpus a dáme opäť do chladničky, aspoň na hodinu. Najlepšie je nechať koláč chladiť cez noc.

Podávame s dobrotami podľa vlastného výberu: ovocie, oriešky, sirup, zmrzlina atď.

Garantujeme, že sa budete oblizovať až za ušami :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code