MORČACIE KOKOSOVÉ KARI

By | 20. March 2015

Photo 11.3.2015 19 11 35
My slováci poznáme kari ako žlté korenie, ktorým sa farbí ryža alebo sa pridáva do obedového kung pao. Celééé zle. Kari nie je korenie, ale jedlo alebo rastlina. Slovenské kari korenie je zmes na prípravu kari, ktoré niekto namiešal s dobrým účelom, ale moc sa mu to nepodarilo. V India a iných ázijských krajinách je zmesí na kari neúrekom. Variujú čo do obsahu korenín tak aj do konzistencie (sú aj pasty :) ). Spomínané koreniny sú napríklad kurkuma, semiačka koriandru, chilli, škorica, kardamon, badián a iné. Základom je, že sa namiešajú v pomere, ktorý ma človek rád a že sa nadrvia na čerstvo aby sa v nich prebudili a nestratili chute. Základom toho slovenského kari je kurkuma, tá mu dodáva tú charakteristickú žltú farbu. Okrem toho sú v ňom aj rasca, zázvor a mnoho iného. Keďže tieto korenia sú namleté už nejaký ten deň a ich pomer netuší ani srnka, výsledný exotický efekt kari sa asi nedostaví.

My vám dnes prinášame našu zmes na kari a ukážeme vám aj ako na to. Korenín potrebných na zmes je síce neúrekom, ale ak si ich nakúpite, budete ich mať skoro na väčnosť. Ak nezoženiete všetky, nevadí, skúsite a uvidíte ako to chutí aj bez nich. Recept bude ako ináč znovu plný zeleniny a exotický efekt podčiarkne aj kokosové mlieko.

Apropó, kokosové mlieko – viete ho kúpiť v plechovke alebo sa dá kúpiť aj sušené. Ak natrafíte na kokosovú smotanu v dobrej cene, učite sa vrhnite na ňu. Kokosové mlieko sa používa ako naša smotana, no treba ho pridať viac ako smotany, aby ho bolo cítiť.

 

POTREBUJEME (pre 5 osôb)

Morčacie mäso – 500g

Cukina – 1 ks

Mrkva – 2 ks

Varený cícer – jedna konzerva

Pór

Paprika

Kokosové mlieko – jedna plechovka

Zázvor – za prst

 Photo 11.3.2015 17 03 51

Koreniny

kurkuma (1 čajová lyžica)

semienka koriandru (1/4 čajovej lyžice)

semienka horčice – napr. čierne alebo biele (1/2 čajovej lyžice)

škorica (1/4 čajovej lyžice)

badián (1/4 čajovej lyžice)

sušený cesnak (1/2 čajovej lyžice)

muškátový kvet alebo orech (1/4 čajovej lyžice)

mletá rasca (1/4 čajovej lyžice)

garam masala – zmes korenia (1/4 čajovej lyžice)

(alebo aj kardamón, fenikel, sušený zázvor…)

Photo 11.3.2015 17 40 28

POSTUP

Najprv si pripravíme koreninovú zmes. Buď v mažiariku alebo v dobrom mixéri všetko dobre nadrvíme/pomelieme a odložíme bokom.

Zeleninu a mäso si nakrájame na podeľnjšie kúsky. V panvici ich na troške oleja (ideálne kokosového alebo sezamového) opražíme postupne, osobitne každá zelenina a mäso (okrem cícera). Hotovú odkladáme bokom do misky.

Kari

Keď je všetká zelenina a mäso opražené, ideme na samotné kari. Zázvor si nasekáme na malé kocky a začneme ho pražit cca 2 minúty. Pridáme k nemu našu zmes korenia a pražíme všetko spolu ďalšiu minútu. Týmto pražením naše koreniny znovu privedieme k životu a zvýši sa ich chuť. Následne pridáme hotovú zeleniu a mäso. Premiešame a podlejeme vodou skoro až pod vrch našej vrstvy zeleniny a mäsa. Posolíme pokoreníme (čierne korenie) a podlejeme kokosovým mliekom. Nacháme zovrieť. Ak sa vám zdá kari moc riedke, môžete ho zahusťiť trošku škrobom. Ak je karí málo žlté prihodíme viac kurkumi.

Photo 11.3.2015 18 52 31

Podávame najlepšie s ryžou alebo arabským chlebom alebo prípadne aj ako my, s palacinkou z cícerovej múky a semiačkami z čiernej horčice.

Photo 11.3.2015 19 11 22

Pozor: Prudko návykové :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code