PEČENÁ CVIKLA

By | 20. July 2016

V minulom príspevku sme vám spomínali našu východniarsku debničku z rodičovskej záhrady, ktorú si buď nosievame z domu sami, alebo nám ju niekto, kto mal cestu okolo, donesie. Záhradke sa darí a my veľmi vdačne pomáhame s konzumáciou :) Inú zeleninu alebo ovocie dokupujeme teraz iba minimálne. A hoci jeme skoro stále to isté dookola, vôbec nám to nevadí, pretože tá chuť je vynikajúca a zároveň máme možnosť si trošku opäť pošpekulovať. 

Tentokrát to bude cvikla. Po pravde, málo kto ju dobrovoľne vyhľadáva. No je to škoda, pretože obsahuje množstvo živín, podporuje imunitu a obranyschopnosť tela a mnoho iného, kľudne si to vygooglite ak neveríte :)

Cviklu je možné upraviť viacerými spôsobmi. Klasika je uvariť cviklu. Momentálne máme v obľube nastrúhanú uvarenú cviklu, ktorú zmiešame s troškou chrenu a bieleho jogurt a máme sviežu prílohu ku hocičomu. Cviklu môžeme aj piecť, ako je aj tento náš recept. Výborná je tiež surová do raw šalátov a smoothies, prípadne aj odšťavená. 

My si tentokrát cviklu upečieme. Recept sme obkukali od Jamieho. Stačí si len cviklu očistiť, nakrájať a upiecť. Všetko šupneme do rúry a nemusíme sa o nič starať :)

 

POTREBUJEME

cvikla – 400-500g

cesnak – 1 veľký strúčik

olivový olej – 2 polievkové lyžice

ocot balzamico – 1 polievková lyžica

soľ, čierne korenie, tymián

Photo 16.07.16 14 27 53

POSTUP

Cviklu ošúpeme a nakrájame na kúsky také rovno na zahryznutie. Očistíme cesnak a nakrájame ho na tenšie plátky. 

Z alobalu, radšej dajte dva pod seba, si spravíme vrecko, do ktorého dáme cviklu, cesnak, olivový olej, balzamico a všetko korenie. Všetko dobre premiešame, nech sa cvikla dobre obalí. Vrecko uzavrieme a dáme piecť do rúry. 180 stupňov, na jednu hodinu. Po hodine vrecko otvoríme a necháme takto dopiecť ešte cca 15-20 minút. 

Samozrejme môžete použiť aj uzatváraciu zapekaciu misu. No pečením v alobale môžete piecť viacero druhov zeleniny naraz (každá si totiž vyžaduje iný čas a iné koreniny), a ak chcete takýto balíček možete využiť na grilovačku vonku. 

Photo 16.07.16 14 39 10

Photo 16.07.16 16 51 12

Dobrú chuť. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code