PEČENÁ FAZUĽA S KURACINKOU

By | 11. February 2014
Fazuľky v konzerve má rád asi každý. Jedného dňa sme premýšľali ako by sme si mohli navariť vlastné a počas hľadania sme narazili na recept na pečené Bostonské fazule. Tie sú síce bez mäsa, no my sme si k nim proste museli dať tieto, mnohými hanobené, klasické kuriacie stehná.  
V originál recepte na Bostonské fazule figuruje melasa, tú však u nás asi ani nekúpite, a tak sme využili slovenskú melasu – slivkový lekvár. Je to trochu prekvapujúce, priznávame, ale lekvár nám spraví nie sladkú, ale skôr až zaúdenú chuť. Recept je nenáročný na prípravu, zato trochu náročnejší na čas – ciže ideálne víkendové jedlo, ktoré sa samo pečie, a vy môžete doháňať čo ste cez týžden nestihli.




POTREBUJEME
kuracie nôžky – 3 ks
moravské mäso – 100 gramov
fazuľa – 300 gramov
paradajky – plechovka
kremžská horčica – 2 polievkové lyžice
worchestrová omáčka – 1 polievková lyžica
červené víno – 1 dcl
slivkový lekvár – 1 polievková lyžica
cibuľa
cesnak – 3 stredné strúčiky
provensálske korenie – 1 čajová lyžica

POSTUP
Začneme samozrejme fazuľou. Namočíme si ju cez noc do studenej vody. Potom ju varíme (bez pridania soli – inak by stvrdla) spolu s cesnakom do mäkka.

Na panvici si osmažíme cibuľu spolu s moravský mäsom. Po miernom opražení pridáme konzervu paradajok, deci červeného vína, 2 polievkové lyžice kremžskej horčice, polievkovú lyžicu worchestru a polievkovú lyžicu lekváru. Posolíme, pokoreníme a varíme približne 20 minút. Do tejto zmesi prisypeme scedenú uvarenú fazuľu a premiešame. Ak je zmes veľmi riedka prilejeme ešte trochu vody a minútku povaríme.

Hotovú zmes vylejeme do zapekacej misy (najlepšie do nejakej, ktorá sa dá uzavrieť). Na fazuľu položíme umyté kuracie stehná, ktoré následne posolíme a posypeme provensálskym korením.

Prikryté pečieme hodinu pri 180 stupňoch a odkryté pod grilom pri 250 stupňoch ďalších 20 minút alebo pokiaľ stehná nie sú pekne pripečené.

Hotovo. Nepotrebujete k tomu žiadnu prílohu, stači iba kúsok šalátu a lyžica bieleho jogurtu.

Alternatíva
Keď toho narobíte “trochu” viac ako my, kuracie mäsko oberieme od kosti a natrháme na malé kúsky. Prihrejeme s fazuľami do ktorých pridáme ešte trochu kečupu a podávame ako omáčku na cestoviny.
Prekvapujúco to potom chutí ako Morcadella :)

2 thoughts on “PEČENÁ FAZUĽA S KURACINKOU

  1. Miska

    Fazuľu som ešte nikdy neskúšala piecť, zaujímalo by ma že ako chutí. Musim vyskúšať, vďaka za tip.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code