PEČENÁ ZELENINA

By | 9. January 2014

Pečená zelenina. Niekto si hneď povie: Úúúúh, niekto zase: Fúúúj. Tento recept je pre oboch. Tí čo si pochutia na dobrej zelenine budú asi nadšení, a tí druhí… no pokúsime sa vás presvedčiť. Každý má predsa rád francúzske zemiaky, nie? Táto zelenina sa im až prekvapivo podobá aj keď okolo klobásky alebo špekáčikov ani len neprešla.
Recept je inšpirovaný jednoduchým postupom od Jamieho Olivera. Ten svoje pečené zemiaky polial balzamikom a ešte raz zapiekol. Toto je jediná finta na recepte, ktorá obyčajnú zeleninu premení na niečo karamelové, až údené. Vieme, znie to všelijako, aj my sme pochybovali, no navrhujeme vyskúšať to, a pochopíte o čom hovoríme.


POTREBUJEME
zeleninu – fantázii sa medze nekladú aj tak však nižšie nájdete naše varianty
balzamiko (stačí aj lacné napr. z Lidlu)
olivový olej
slaný syr
soľ a čiene korenie
bylinky podľa chuti (tymián, rozmarín, bazalka, estragon…)

POSTUP
Všetkú zeleninu si nasekáme na menšie kúsky a vo veľkej miske premiešame s 2 lyžicami olivového oleja, bylinkami a soľou. Pridáme asi 3 polievková lyžice balzamika a opäť premiešame.

Vysypeme na trochu vymastený plech a pečieme pri 200°C cca 45 minút. Každých 15 minút premiešame. Po 40 minútach rúru vypeckujeme na 250°C alebo zapneme gril aby sme dostali na vrchu pekné “pripečko”. Vyberieme z trúby a na vrch nadrobíme fetu. Hotovo.

Náš variant nula – zelenina
tekvica – (1/2) malej tekvice hokaido
mrkva (2 kusy)
červéná cibuľa
pór (1/2)
mrazená brokolica (200g)
mrazený karfiol (200g)
mrazené fazuľové struky (100g)

Náš variant jeden – zelenina
tekvica – (1/2) malej tekvice hokaido
mrkva (3 kusy)
červéná cibuľa
biela cibuľa
cuketa (2 kusy)
šampiňóny (10 kusov menších rozmerov)

Variant dva, tri … je len na vás :)
 

One thought on “PEČENÁ ZELENINA

  1. Pingback: PIZZA ŠTANGLE - Špekulujeme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code