PEČENÉ HOVÄDZIE MÄSO NA ČERVENOM VÍNE

By | 23. November 2015

Jesenný alebo zimný víkend. Za oknom len vietor, dážď alebo sneh. Prípadne všetko naraz. Ideálne počasie na to, aby bol človek zatvorený v teple domova a celý deň nevytiahol päty z domu. Dlho spať, upratovať, alebo len tak leňošiť je ideálny program. Čo tak si pri tom aj niečo dobré navariť? 

Máme pre vás ideálny recept do tohoto počasia. Príprava trvá len pár minút, avšak samotné pečenie pár hodín, a tak máte aj výhovorku, ak by vás niekto volal von a vy ho tak decentne môžete odmietnuť, že nemôžete lebo predsa máte mäsko v rúre. Hovädzie mäso pečené niekoľko hodín v rúre znie síce komplikovane, ale v skutočnosti vôbec, ale vôbec nie je. Kto piekol naše pečené mäso v barbecue omáčke – tento recept je ešte jednoduchší :) 

Koho pri prvotnom prečítaní odradilo od navarenia hovädzie mäso lebo je drahé, nemusíte sa báť, nie je. Respektíve nie kus z ktorého sme varili my. Nepoužili sme ani sviečkovú ani stehno ktoré stoja majland, ale použili sme hovädzie predné – krk. Je to jedno s najlacnejších častí hovädzieho, ktoré môžete kúpiť (cca 6 Eur/Kg), a hlavne je to asi to najvhodnejšie mäso na dlhodobé dusenie/pečenie. Nebojte sa teda, verte nám a poďme na to.

Photo 22.11.2015 15 20 42

POTREBUJEME

1,4 Kg hovädzieho mäsa – hovädzie predné krk alebo napr. aj pliecko

4x mrkva

4x cibuľa

1 celá hlávka cesnaku

50g údenej slaniny

1 zemiak

0,5 l červeného vína

bylinky – my sme použili dve bobkové listy a vetvičku tymiánu

Photo 22.11.2015 10 24 18

POSTUP

Najprv si predpripravíme zeleninu. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Zemiak ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Hlávku cesnaku len prepolíme naprieč, neotravujeme sa teda šúpaním. Mrkvu len umyjeme, takisto sa neotravujeme šúpaním a nakrájame na 2 centimetrové valčeky. Slaninu nakrájame na malé hranolčeky.

Prípravu máme za sebou, ideme na to. Zapneme si rúru na 170°C, pečenie z dola aj z hora.

V hlbokom pekáči si orestujeme na olivovom oleji slaninu a pridáme mäso. Necháme ho pekne opiecť z každej strany až pokiaľ nebude z každej tej strany uzatvorené a pekne hnedé.

Hovadzie

Následne pridáme všetku zeleninu a podlejeme vínom. Pridáme bylinky a necháme na variči pokiaľ nám víno nezačne vrieť. Vypneme, prikryjeme najlepšie prikrývkou alebo alobalom (alobal zložte 3-4 krát aby bol hrubý a zakryjte s ním pekáč tak, aby kopíroval nádobu a neutekala nám para).

U nas mal akurát premiéru náš nový hrniec, dar z ktorého sa veľmi tešíme. 

Photo 22.11.2015 10 35 22

Pečieme v rúre 4,5 hodiny.

Čooo 4,5 hodiny? Áno, áno, presne tak. Je to síce dlho, ale oplatí sa čakať. Čas je kalkulovaný na 1,4 kg mäsa čiže ak budete mať napr. len 1 kg stačia aj 4 hodiny ;)

Photo 22.11.2015 10 36 10

Po 4,5 hodinách vyberieme z rúry a necháme pred servírovním vychladnúť tak 15 minút.

Photo 22.11.2015 15 02 08

Servírujeme napríklad ako my s polentou alebo jednoducho so zemiakovou kašou.

Photo 22.11.2015 15 20 54

Typ: zeleninu so šťavou môžete aj rozmixovať tyčovým mixérom na hladkú omáčku

P.S. ak ste dvaja ako my, ostane vám určite kopa mäsa ktorú môžete dojedať celý týždeň.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code