PEČENÉ KURA PLNENÉ BULGUROM

By | 13. September 2015

Pomaly a isto sa už zabývavame na našom novom byte a zvykáme si na nové rozloženie jednotlivých vecí jednak na byte, jednak v kuchyni. Keďže máme pomerne veľkú záľubu vo varení a pečení, kuchyňa bola čo sa týka vybavenia zariadená medzi prvými. Čo tam po nábytku, aspoň si užijeme trošku romantiky v rámci provizórneho bývania:)

Ako prvé vážne jedlo sme mali na obed kura. Stará známa klasika, no v poslednej dobe vďaka rôznym kauzám a pochybným zdrojom pomerne zabudnutá a zatracovaná. Zohnať kura, ktoré pripomína nostalgiou staré dobré detské časy, keď sa na neďelný obed pieklo kura, je pomerne náročné. Ani sme veľmi nehľadali, hoci už sme zažili pár sklamaní, a dostalo ku nám na stôl na skúšku Kráľovské kura (http://www.kurakralovske.sk). O nedeľnom obede bolo teda rozhodnuté – spravíme si klasické nedeľné pečené kura. Pri tejto príprave sa ukáže samotná chuť kurčaťa, ktorá sa nedá obabrať tonami korenín, smotanou, syrom a podobne.

S výsledným efektom sme boli nad mieru spokojní. A rozhodli sme sa, že si pečené kura musíme robievať častejšie. Veď čo sa úkonov a času týka, tak je príprava pomerne nenáročná. A tá chuť! Kura len šupneme do rúry a necháme pomaličky piecť, kým si užívame nedeľné leňošenie. Variácií na jeho prípravu existuje nespočetne a my sme si tentokrát vymysleli plnené kura s bulgurom.

Photo 9.8.2015 20 13 18

POTREBUJEME

Kura – to naše malo cca 2 kg

Plnka: 

  • bulgur – 1/2 hrnčeka
  • kukurica – 1 hrsť
  • hrášok – 1 hrsť
  • mrkva – 1 menšia
  • hrozienka – 1 hrsť
  • kešu oriešky – 1 hrsť (dokopy cca toľko, ako vidíte na obrázku)

Koreniny:

  • cesnak – pol čajovej lyžičky
  • červená paprika – 1 čajová lyžička
  • škorica – väčšia štipka
  • kurkuma alebo kari korenie – pol čajovej lyžičky
  • soľ – pol čajovej lyžičky
  • olej – 2 polievkové lyžice

Photo 9.8.2015 16 12 53

POSTUP

Začneme náplňou. Do vody dáme variť bulgur a jednu na kocky nakrájanú mrkvu. Varíme do polomäkka, náplň sa totižto dokončí v rámci pečenia kuraťa. Následne primiešame mrazenú zeleninu podľa výberu, my sme pridali hrášok a kukuricu, kešu a hrozienka. Celú zmes posolíme, a tým je náplň hotová. Nemusíme ju nejako špeciálne dochucovať nakoľko ňou prejdú všetky chute a koreniny z kuraťa.

Kura

Pripravíme si vyšší plech, v ktorom budeme kuriatko piecť. Postavíme si ho na krk a naplníme po vrch.

Kura-001

Takto naplnené kura zviažame alebo poprepichujeme paličkami aby zmes počas pečenia nevypadla.

Všetky koreniny spolu s olejom dobre vymiešame a vmasírujeme do kože kuraťa. Do plechu s kuraťom prilejeme aj pohár vody aby sa nám nepripekalo. Dáme piecť do predhiatej rúry na 180 stupňov na 2 hodiny. 

Kura1Po dopečení sme nechali kura ešte 20 minúť postáť nech sa ustália sťavy v mäse. A potom veselo na servírovanie.

Kura-002

Kura sme rozkrojili na polovicu a každý si už vybral kúsok, na ktorý mal chuť. Plnka v našom prípade bola rovno aj prílohou.

Dobrú chuť!
Photo 9.8.2015 20 15 09

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code