PEČENÉ MÄSO NA ČIERNOM PIVE

By | 30. March 2017

S chalanmi v partii sme si zvykli, že raz za čas (ak nám dovolia partnerky :D) si dáme len tak taký pánsky večer. Akože, že ideme podebatovať a tak. Debata je väčšinou bujará, no paradoxne sa nikto v podstate nedozvie o tom druhom nič nové. Stále sa človek baví o tom istom, hovorí tie isté príhody a vtipy… no takto to má byť, človek si vážne duševne oddýchne :).

Popri debatovaní si dáme po dlhom presviedčaní aj degustatívum (samozrejme maximálne jeden až dva), prípadne si zabafkáme aj jednu cigaru na balkóne. A samozrejme pýta sa niečo aj pod zub. Niečo také chlapské – najlepšie nejaké mäso a hlavne veľa :D.

Keďže chalani jedli už asi všetky mäsové jedlá na blogu, pýtalo sa položiť na stôl niečo iné, rovnako chutné,  ale tentokrát niečo o čom by si povedali – tak toto by som zvládol aj ja.

Suroviny okrem mäsa má väčšinou každý doma a varenia tam tiež nie je veľa, všetko “varenie” spraví rúra. V neposlednom rade spĺňa “wau” efekt, keď položíte kus mäsa na dosku a každý sa môže objesť do sýtosti.

Na čas je to síce náročnejšie, ale tu určite platí, že na dobré sa predsa len musí čakať.

POTREBUJEME – pre 5 osôb

  • 1,2 kg bravčového stehna
  • Konzerva paradajok (najlepšie pasírovaných)
  • Čierne pivo
  • Soľ
  • Chilli papričky – nepovinné

POSTUP

Podstatnou súčasťou receptu je dobrý pekáč. My používame náš dutch owen, ktorý je hrniec a pekáč zároveň. Ak nemáte to čo my, ani nič podobné, opečte mäso v klasickom pekáči a prikryte alobalom. Ak máte iba jánske sklo, opečte mäso v panvici a následne preložte do skla. Podarí sa to tak či onak :)

Najprv si zapneme rúru na  200°C a necháme ju nahrievať.  Ideme na  mäso. Zo stehno orežeme  prebytočný tuk. Rozpálime si pekáč, pridáme trochu (asi za lyžicu) oleja a mäso opečieme do zlatova z oboch strán.

Podlejeme pivom, pridáme paradajky v konzerve, posolíme a pridáme chilli, ak chceme. Zmesou polejeme aj vrch mäsa.

Skoro hotovo.

Hrniec prikryjeme, presunieme do našej už nahriatej rúry a pečieme pri 200°C 3 hodiny.

Po troch hodinách odkryjeme prikrývku alebo dáme dole alobal a zapekáme pri 230°C ďalších 15 minút.

Podáme napríklad len takto, že mäso sa vyberie v celku (pozor bude sa rozpadať), a omáčka čo ostala v hrnci sa dá bokom do džbánika a každý si dá toľko omáčky koľko chce. Mäso sa nareže na doske, ako príloha je dobrý chlebík, uhorky a prípadne pohárik whisky.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code