S chalanmi v partii sme si zvykli, že raz za čas (ak nám dovolia partnerky :D) si dáme len tak taký pánsky večer. Akože, že ideme podebatovať a tak. Debata je väčšinou bujará, no paradoxne sa nikto v podstate nedozvie o tom druhom nič nové. Stále sa človek baví o tom istom, hovorí tie isté príhody a vtipy… no takto to má byť, človek si vážne duševne oddýchne :).
Popri debatovaní si dáme po dlhom presviedčaní aj degustatívum (samozrejme maximálne jeden až dva), prípadne si zabafkáme aj jednu cigaru na balkóne. A samozrejme pýta sa niečo aj pod zub. Niečo také chlapské – najlepšie nejaké mäso a hlavne veľa :D.
Keďže chalani jedli už asi všetky mäsové jedlá na blogu, pýtalo sa položiť na stôl niečo iné, rovnako chutné, ale tentokrát niečo o čom by si povedali – tak toto by som zvládol aj ja.
Suroviny okrem mäsa má väčšinou každý doma a varenia tam tiež nie je veľa, všetko “varenie” spraví rúra. V neposlednom rade spĺňa “wau” efekt, keď položíte kus mäsa na dosku a každý sa môže objesť do sýtosti.
Na čas je to síce náročnejšie, ale tu určite platí, že na dobré sa predsa len musí čakať.
POTREBUJEME – pre 5 osôb
- 1,2 kg bravčového stehna
- Konzerva paradajok (najlepšie pasírovaných)
- Čierne pivo
- Soľ
- Chilli papričky – nepovinné
POSTUP
Podstatnou súčasťou receptu je dobrý pekáč. My používame náš dutch owen, ktorý je hrniec a pekáč zároveň. Ak nemáte to čo my, ani nič podobné, opečte mäso v klasickom pekáči a prikryte alobalom. Ak máte iba jánske sklo, opečte mäso v panvici a následne preložte do skla. Podarí sa to tak či onak :)
Najprv si zapneme rúru na 200°C a necháme ju nahrievať. Ideme na mäso. Zo stehno orežeme prebytočný tuk. Rozpálime si pekáč, pridáme trochu (asi za lyžicu) oleja a mäso opečieme do zlatova z oboch strán.
Podlejeme pivom, pridáme paradajky v konzerve, posolíme a pridáme chilli, ak chceme. Zmesou polejeme aj vrch mäsa.
Skoro hotovo.
Hrniec prikryjeme, presunieme do našej už nahriatej rúry a pečieme pri 200°C 3 hodiny.
Po troch hodinách odkryjeme prikrývku alebo dáme dole alobal a zapekáme pri 230°C ďalších 15 minút.
Podáme napríklad len takto, že mäso sa vyberie v celku (pozor bude sa rozpadať), a omáčka čo ostala v hrnci sa dá bokom do džbánika a každý si dá toľko omáčky koľko chce. Mäso sa nareže na doske, ako príloha je dobrý chlebík, uhorky a prípadne pohárik whisky.
Do zlatista a nie do zlatova (po česky).