PEČENÉ MÄSO V BARBECUE OMÁČKE

By | 24. May 2015

Nedávno slovo dalo slovo a ocitla sa u nás partička chalanov. Zámienka bola dať si whisky, trochu pofilozofovať, a ako ináč, dobre sa najesť. Keďže šalátiky, cestovinky a kuskusy nie sú pre takúto príležitosť príliš vhodné a nedajú dobrý základ pre už spomínanú whisky, muselo na stôl niečo iné.

Poriadny kus mäsa je podľa nás perfektná voľba. A keďže poriadny kus mäsa vyžaduje aj poriadny čas pečenia ako aj dĺžky marinovania, tento recept nebude asi každodenný, no zaručujeme, že ak ho ochutnáte, spravíte si ho znovu a znovu a znovu…:)

Niekoľko hodinovým pečením pri nízkej teplote dostane mäso až údenú chuť a bude sa doslova rozpadať na maličké kúsky. Je skoro nemožné naservírovať ho oku lahodiaco, to servírovanie však pri popíjaní whisky isto nie je na prvom mieste, podstatná je chuť a v neposlednom rade aj množstvo :D IMG_20150411_193149_1

POTREBUJEME

1-1,4 kg bravčového stehna (pre 4-6 osôb)
2x cibuľa – na výstelku pekáča

Omáčka – bratranec barbecue omáčky z tretieho kolena
kečup (poprosím nepoužívajte tie v plastovej fľaši lebo sú strašné)
sójová omáčka – 1 čajová lyžička
ocot balsamico – 1 čajová lyžička
whisky – za vrchnák aj dva
chilli pasta – 1 čajová lyžička
červená paprika
horčica – 1 čajová lyžička
oregano
nové korenie – mleté
soľ a čierne korenie

IMG_20150411_095453

POSTUP

Ešte pred samotným postupom by sme chceli opomenúť, že mäso sa musí marinovať. Najlepšie je marinovať ho cez noc. Pre nedočkavých postačí aj 30 min, čo sa však mierne odrazí na výsledku.

Mäso vyberieme z chladničky a necháme hodinu postáť pri izbovej teplote. Osmahneme ho v celku na najväčšej panvici akú máme a necháme odpočívať v pekáči na kúskoch nakrájanej cibule. To robíme preto, aby mäso neležalo priamo na pekáči, a tak sa pieklo rovnomerne.

Pecene maso-001

Vrhneme sa na omáčku. Všetky suroviny jednoducho zmiešame v miske a natrieme na opečené mäso, ktoré následne prikryjeme fóliou a necháme marinovať (ak marinujete cez noc dajte ho do chladničky, ak ho marinujete len 30 minút, nemusíte ho tam dávať).

Pecene maso

Po hodinách marinovania mäso vyberieme z chladničky a necháme opäť hodinu postáť pri izbovej teplote. (To hlavne preto, aby nezažilo tepelný šok a nepustilo veľa šťavy.)

Pecene maso1

Mäso na pekáči podlejeme cca pol litrom vody a pečieme prvé 4 hodiny prikryté alobalom pri 160°C. Po 4 hodinách dáme alobal dole, teplotu zvýšime na 230°C a pečieme ďalších 45-60 minút. Priebežne polievame mäso výpekom počas celej dĺžky pečenia.

Vyberieme z trúby a necháme pred servírovaním trochu ochladnúť.

Optional: Mäso prehodíme na  dosku na krájanie a všetko čo ostalo v pekáči rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Ak je omáčka moc riedka, ohrievame ju v hrnci pokiaľ sa časť jej vody nevyparí a tak nezhustne.

Podávame so zemiakmi/zemiakovým pyré, domácimi uhorkami a baraními rohmi.

IMG_20150411_192448

(To, že sa jednalo o čisto pánsky večer môžete spoznať aj podľa nášho bieleho prestierania na stole počas varenia. Za ženskej prítomnosti by sa to prestieranie určite v blízkosti BBQ omáčky nevyskytovalo :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code