PERNÍKOVÉ KORENIE

By | 17. December 2016

Medovníky, perníky, vianočka a iné cukrovinky patria k tradičným sviatočným maškrtám. Ako ste si možno všimli, u nás na blogu sa nenachádzajú veľmi vianočné recepty. Tohto roku to bude veľmi podobne :) Nieže by sme sa na Vianoce netešili, práve naopak, no vždy v tomto období máme viac povinností, práce, alebo len ideme na vianočné trhy a čas zbehne ani nevieme ako. Ale, aby sa nepovedalo, pred 2 rokmi sme napiekli vianočku.  Tento rok sme sa rozhodli (prvý krát sami) pustiť do inej maškrty, a to perníka.

Perník nie je len ozdôbka na vianočných trhoch v tvare srdiečka, ale ja veľmi dobrý koláčik. Na internete nájdete receptov habadej. My zatiaľ nemáme svoj overený recept, a preto sme sa dali na verziu od našej kamarátky a jej maminy. Ale predsa len sme receptu dodali niečo naše špekulantské – vlastné perníkové korenie.

Vieme, že perníkové korenie sa dá jednoducho kúpiť, a hotovo. No keď si ho spravíte sami, viete čo ste do neho použili,  a zároveň si ho viete namiešat presne podľa seba. Netreba ešte zabudnúť, že domáce perníkové korenie je omnoho viac aromatickejšie, a rozvonia počas sviatkov celú domácnosť.

V podstate je to zmes rôznych druhov korenia. Veríme, že niektoré koreniny už máte aj tak doma, a možno nejaký ten čas ležia nečinne. Tým, že mužská polovička nášho páru je obrovský nadšenec korenia a jeho mixovania, tak všetko potrebné korenie u nás doma je. Ak máte teda cez sviatky čas a chuť spraviť niečo nové a iné, a chcete sa pochváliť pred rodinou a známymi, odvážte sa na tento mix s nami :).

Tak isto ako s perníkami, neexistuje jeden presný recept čo má zmes obsahovať, a preto uvádzame z čoho sme si ho pripravili my. Fantázie sa medze nekladú, a tak môžete kľudne jednu či dve koreniny zameniť za tie svoje obľúbené.

 

POTREBUJEME

Badián – 1 hviezdička

Klinček – 1 čajová lyžica (čl)

Fenikel – 2/3 čl

Kardamon – 1 čl

Mletá škorica – 1 čl

Sušený zázvor – 2/3 čl

fullsizeoutput_1a9d

POSTUP

Jednoduché ako maturita :D. Všetky celé koreniny, čiže badián, klinček, fenikel, kardamón pomelieme na jemný prášok. My sme na to použili malý elektrický mlynček na kávu, ktorý u nás doma na mletie kávy ešte asi ani nebol použitý :D Dá sa to aj v mažiariku, no to sme neskúšali.

Po zomletí je nutné zmes preosiať cez jemné sytko, aby sme oddelili drobný prášok od väčších častí, ktoré tam nechceme. K zomletej zmesi prisypeme mletú škoricu a mletý zázvor, a premiešame. Máme hotovo :)

img_0309

fullsizeoutput_1a9f

fullsizeoutput_1abc

img_0314

Takto pripravú zmes pridáme ku nášmu obľúbenému receptu.

img_0362

img_0368

fullsizeoutput_1aba

fullsizeoutput_1abb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code