PIZZA

By | 13. January 2014

Vieme, vieme, pizza normálne nie je moc veľký gastronomický zážitok. Momentálne si ju môžete dať asi všade. Hlavne Bratislava je podľa nás taký malý Neapol – pizzeria na každom rohu. Je to asi preto, že príprava pizze je dosť jednoduchá záležitosť. Tak prečo by ste si ju nemohli spraviť aj vy sami doma? Keď sa vám podarí vaša prvá pizza na tú v pizzeriách už ani nepomyslíte, na to vám dávame naše slovo :)

Aby sme vám to uľahčili, prikladáme náš overený recept. V podstate má len 4 súčasti: cesto, omáčka, syr (v 95% mozzarella) a obloha. Apropo omáčka, tá nemusí byť len paradajková, ale aj biela (bianco). To znamená, že paradajková omáčka sa nahradí buď hustou smotanou, ricottou, mascarpone…

A keď už budete zvládať pizzu, tak je to len krôčik od domácich pizza štanglí. O tom však inokedy ;)


POTREBUJEME (pre 4 osoby)
cesto:
500g hladkej múky extra špeciál
sušené droždie – 1ks
olivový olej – jedna polievková lyžica
soľ – jedna čajová lyžica
cukor – jedna čajová lyžica
voda – 250 ml (nie viac, nie menej a hlavne nech je vlažná – ani studená ani horúca)

pasírované paradajky (premiešané so štipkou soli a sušenej bazalky)
mozzarella
olivový olej

obloha (napríklad):
cuketa
paprika
sušená šunka
rukola

POSTUP
Poďme na cesto. My ho robíme v mixéry keďže to šetrí čas a postup je stále rovnaký. Múku, soľ, cukor, droždie dáme do misky a premiešame. Prilejeme vodu a olivový olej. Miešame a miešame, prípadne mixujeme a mixujeme kým nedostaneme cesto ktoré sa oddeľuje od bokov misky alebo mixovacej nádoby. Misku prikryjeme mokrou utierkou (utierku namočíme do horúcej vody aby sa urýchlil proces kysnutia) a necháme stáť na teplom mieste (napríklad na stoličke pri radiátore) cca 1 hodinu, aby nám dobre vykyslo. Cesto by malo zväčšiť svoj objem dvojnásobne.

Z cesta si vytvarujeme 2 alebo 3 menšie guličky a z každej guličky vyvaľkáme/ucapkáme tenkú placku. Pripravíme si pasírované paradajky, nakrájame oblohu akú chceme a vyberieme aj mozzarellu zo sáčku. Musíme mať všetko prichystané po ruke pretože nasledujúci krok musí byť spravený rýchlo.

Ak ste ako my a nemáte trúbu s programom na pizzu, tu je finta ako ju upiecť tak ako sa má. Rúru si nahrejeme na 250°C. Dáme do nej plech na pečenie obrátený naopak a pečieme ho naprázdno cca 10 minút. Plech vyberieme z trúby a teraz pracujeme rýchlo. Na plech hodíme hotovú placku, potrieme omáčkou, obložíme surovinami a mozzarellou a šup rýchlo do trúby. Pečieme cca 5 minút a následne prepneme rúru na gril až kým nám pizza nezhnedne.

Upečenú pizzu obložíme ešte rukolou a údenou šunkou (tie sa nepečú), pokvapkáme extra paneským olivovým olejom a servírujeme.
Ak máte rúru, ktorá má program na pizzu, tak máte vyhrané. Krok s nahrievaním plechu môžete vynechať.

Skoro by sme zabudli, naša alternatíva je oveľa ľahšia keďže nepláva v oleji z roztopeného eidamu, viete, že máte kvalitné suroviny a určite vás nebudú čakať žiadne mastné cesnakové okraje :)

2 thoughts on “PIZZA

  1. Andrej

    Dobrý deň,
    dnes sme skúšali Váš recept na pizzu a všetkým chutil. Určite ho budeme používať častejšie.

    Reply
  2. Janka Prievozka

    Ja by som vam velmi rada odporucila zdravu pizzu v restauracii LeTorri v Bratislave :) je to kvaskova pizza a velmi chutna

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code