RUKOLOVÉ PESTO

By | 26. November 2013

Pesto je jedna chutná a jednoduchá vec. Škoda, že ho nevymysleli Slováci, ale Taliani, keďže všetko čo na pesto je treba máme aj my u nás, na rodnej hrudi. Hneď na začiatok: pesto nie je len bazalkové pesto a potom už nič viac. Aj samotní taliani ich majú viac druhov. O to viac si myslíme, že aj keď suroviny a príprava ostávajú rovanké, chuť sa rôznymi bylinkami výrazne mení.


POTREBUJEME
základ pesta
bylinka (rukola, bazalka, medvedí cesnak, petržlen, špenát … )
cesnak
olivový olej
syr (len nie eidam :D )
orechy (vlašské, arašidy, píniové – môže no nemusí byť)

Ak si zoberiete tento základ a začnete experimentovať, dostanete neskutočne veľa kombinácií a hlavne, to domáce peste chutí tisíckrát intenzívnejšie ako to kupované.

na naše pesto sme použili
rukola, cesnak, olivový olej, parmezán, vlašské orechy, citrónová šťava, soľ, čierne korenie

POSTUP
Najprv dáme variť cestoviny, pretože budeme potrebovať trochu vody z nich. Samotné pesto nám mimo tohto zaberie asi 3 minúty.
Pripravíme si mixér a misku, v ktorej to všetko budeme mixovať. Do misky dáme za hrsť orechov, jeden malý strúčik cesnaku, jednu až dve hrste rukoly a kôpku nastrúhaného syra. Následne do nádoby pridáme jednu malú naberačku cestovinovej vody (to robíme preto, aby sme nemuseli pridávať veľa oleja), a necelé deci olivového oleja.

Posolíme, pokoreníme a rozmixujeme. Ak je pesto príliš husté pridáme viac vody a oleja, ak je naopak riedke, prihodíme ešte rukolu. Hotovo za pár minút :)

Cestoviny scedíme, prihodíme naberačku pesta a môžeme servírovať.

V chladničke vydrží pesto aj nieľko dní.

One thought on “RUKOLOVÉ PESTO

  1. Pingback: MEDVEDÍ CESNAK - Špekulujeme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code