Rýchly BAZOVÝ SIRUP

By | 14. June 2013

Sme veľkí fanúškovia sirupov. Prečo aj nie, veď sú lacnejšie ako ochutené minerálky, môžete si regulovať sladkosť a čiastočne aj odpadá všetko to vláčenie fľaší. Problémom však je, že niekedy človek netuší čo v nich vôbec je. Preto je logické navariť si vlastný.
Baza, baza, baza, rastie práve skoro všade. Stačí sa len pristaviť a strhnúť si zopár kvetov, ktoré sú zadarmo. Cukor a citrón sú jediné suroviny ktoré sa musia kupovať. Navarený sirup je teda lacný a určite lepší ako tie kupované (po našom “kupče”).
Vieme, že je veľa receptov na nete, no tento už máme oskúšaný, a keď sme to zvládli my, zvládnete to určite aj vy,  čiže do toho banda !! :)

POTREBUJEME

kvety bazy – asi jedna taška
citrón – 1ks
cukor – 1 kg
sušená mäta – tú máme domácu, ale postačí aj jeden čajový sáčik

POSTUP

Kvety bazy premyjeme aby sme sa zbavili prípadných nečistôt. Vodu vylejeme a bazu necháme odkvapkať. Pokiaľ nám baza odkvapkáva necháme si zovrieť v 5 litrovom hrnci vodu do ktorej pridáme aj mätu a kôru z umytého citrónu. Túto zmes povaríme tak 5 minút a vypneme. Zhruba 5 minút po vypnutí pridáme do hrnca kvety bazy. Aby sme zabezpečili dobré luhovanie, bazu prikryjeme napr. tanierom, aby sme ju zaťažili. Túto zmes necháme postáť minimálne tri hodiny. Kto chce mať sirup viac aromatický a má čas (čo sme my nemali) kľudne nech to nechá odstáť aj do ďalšieho dňa.

Po odstátí scedíme cez sitko do inej nádoby alebo hrnca. Dáme si do sitka čistú kuchynskú utierku a precedíme sirup ešte raz. Túto čistú tekutinu prelejeme do hrnca a necháme zovrieť. Pridáme cukor a šťavu s jedného citrónu. Povaríme tak cca 15-minút až pol hodinu, aby sa chute zintenzívnili. Hotovo. Prelejeme do uzatváracích fliaš a dáme sterilizovať ako zaváraniny. (Ak nemáme dostatok sklenených fľiaš, kúpime si vínko, ktoré v procese varenia degustujeme.)
Ako sterilizuje?? jednoduché .. fľaše dáme do vriacej vody, ak sa dá prikryjeme hrniec. Povaríme tak 5 minút a necháme vychladnúť v hrnci (na teplom mieste).

My skladujeme náš sirup v chladničke aby sme mali ľadové osvieženie, a je to výhodné aj preto, že sa tak skoro neskazí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code