ŠAMPIŇÓNOVÁ POLIEVKA

By | 23. September 2014

Jeseň je už predo dvermi. Samozrejme privítala nás krásnym počasím plným dažďa a vetra. Ako sa hovorí, človek by vonku ani psa nevyhnal.

Nám sa v takomto počasí núka zjesť niečo čo poriadne zahreje a zároveň je aj sýte. Skrátka, chce to nejakú polievku. Šampiňóny by vám ako hlavná ingrediencia do krémovej polievky asi nenapadli, ale preto sme tu práve my aby sme vám to ukázali :) Podľa niektorých štúdií dokonca pomáhajú znižovať riziko rakoviny! Čiže šampiňóny nie sú nie len chutné, ale aj malý všeliek.

Keďže sme tvory lenivé a na nedostatok práce sa sťažovať určite nemôžeme, naša polievka je ako ináč veľmi rýchla a pozostáva z pár krokov. Plus je bez smotany a múky, čím je určite aj zdravšia a ľahšia ako tie obvyklé varianty od našich mám/ babiek :)

POTREBUJEME

šampiňóny – 500g (pečiarka lesná/záhradná)
sušené hríby – 1 hrsť (máme domáce, poctivo nazbierané a vysušené, samozrejme nie nami.. dostali sme ich :)
cibuľa
mlieko – 1,5 dcl
zemiaky – 2 ks
bujón
soľ
čierne korenie
olivový olej

POSTUP

Je až taký jednoduchý, že sa nám ani veriť nechce že z toho robíme vôbec fotorecept :P.

Cibuľu si nakrájame na kocky a popražíme na oleji do sklovita. Následne pridáme nasekané šampiňóny, sušené hríby (ani ich nemusíte predmáčať, proste ich hoďte do hrnca), bujón a nakrájané zemiaky. Premiešame a takto podusíme cca 5 min. Uznávame, v tomto štádiu to nevyzerá veľmi lákavo, ale to sa zmení.

Pridáme vodu podľa potreby, tj. nech je hladina vody nejaké 2 cm nad surovinami a varíme 15-20 minút alebo pokiaľ sa zemiaky už nebudú rozpadať.

Po uvarení pridáme mlieko a necháme posledný krát zovrieť.

Rozmixujeme ako najlepšie vieme a podávame. Napríklad aj s madľovými lupienkami a šalviou.

Prajeme dobrú chuť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code