TEKVICOVÁ FRITTATA

By | 5. October 2014
Frittata je jedlo, o ktorom ste už určite počuli. Znie síce trochu “fancy”, ale je to v podstate omeleta. Či je frittata talianska alebo španielska je otázne a radšej to necháme na rozhodnutí iných.  V každom prípade v taliančine slovo frittata znamená vajíčkový koláč. 
Základom receptu sú vajíčka, ktoré sú podporené zeleninou, mäsom alebo cestovinou. Ak by ste si zo zeleniny zvolili cibuľu a zemiaky, dostali by ste španielske jedlo Tortilla de patatas. My sme si vybrali ako hviezdu receptu tekvicu hokkaido. Táto tekvica k nám prišla s Japonska a my sme veľmi radi že ju máme :) Obsahuje veľa karoténu, zinka a draslíka. Má vraj aj liečivé účinky na slezinu a žalúdok a momentálne má svoju “sezónu”. 

POTREBUJEME
na 1 veľkú frittatu = 4 porcie
5 vajíčok
cibuľa
pol pohárika mlieka
hokaido – asi 1/3
kukurica
zelené fazuľové lusky
špenát
slnečnicové semiačka
soľ, čierne korenie
bylinky podľa obľúbenosti
šafrán (nepovinný)

POSTUP

Hokkaido rozrežme na menšie časti. Odstránime semienka a nakrájame na malé kúsky. Čím menšie kúsky budú, tým skôr bude tekvica hotová to sa rozumie. Cibuľu si nakrájame na rovnaké kúsky ako tekvicu.

Cibuľu zpražíme na olivovom oleji do sklovita. Následne k nej pridáme tekvicu a na miernom ohni pražíme spolu.

Tekvica sa nám praží a tak máme čas pripraviť si vajíčka.

Vajíčka, mlieko, bylinky, šafrán, soľ a korenie dáme do jednej misky a všetko spolu rozhabarkujeme.

Keď je tekvica mäkká (cca po 10-20 min), pridáme mrazené fazuľové lusky, kukuricu, slnečnicové semiačka a špenát. Všetko spolu pražíme ďalších 5 minút.  (Toto je naša kombinácia zeleniny, na ktorú sme v danom momente mali chuť a chladnička/mraznička poskytovala potrebné suroviny. Fantázii sa však pri vytváraní si vastnej kombinácie medze nekladú.)

Podlejeme našou vajíčkovou zmesou a na miernom prameni pražíme ďalších 3-5 minút alebo pokiaľ neuvidíme na okrajoch hnedý pásik. Vložíme do rúry pod gril na 220°-250°C a pečieme pokiaľ nebude hnedá aj z vrchu.

Ak máte panvicu s plastovou rúčkou ako my, vložte panvicu do rúry tak, aby rúčka vyčnievala mimo rúru, samozrejme dvierka na trúbe v tomto prípade nezatvárame. Pre dopečenie to úplne postačuje.

My našu frittatu podávame stále s malým šalátikom, bielym jogurtom a pokvapkané olivovým olejom.
Prajeme dobrú chuť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code