TEKVICOVÁ ŠTRÚDĽA

By | 12. October 2014
Neprešiel ani týždeň a opäť tu máme ďalší recept, ktorého hlavnou ingredienciou je hokaido. Pôvodne sme mysleli, že tohto roku ani nebudeme veľmi špekulovať s hokaidom a ostaneme pri klasike ako je pečená tekvica, polievka alebo omáčka, no akosi nám to nedalo a na jednu narodeninovú oslavu/rozlúčkovú párty (kamaráti nám odchádzajú na Nový Zéland – už teraz sa tešíme na ich fotky :)) vznikla táto tekvicová štrúdľa na slano. 
Dalo by sa povedať, že sa jedná o upgrade klasického slovenského kysnutého závinu, len plnka je trošku netradičná. 
Keďže štrúdľa zožala úspech a pomerne rýchlo sa po nej zaprášilo, rozhodli sme sa 
s receptom podeliť aj na blogu. Dúfame, že sa bude páčiť a rozhodnete sa tento recept vyskúšať. 


POTREBUJEME

Plnka

tekvica hokaido – jednu celú, takej strednej veľkosti
šunka (kuracia/morčacia) – 100g
špenát – polka sáčku, cca 150g
feta – 100g
parmezán – 1 hrsť
soľ
čierne korenie

Cesto
múka – 300g (hladká, my sme použili mix klasickej a špaldovej múky)
droždie – polka kocky
180 ml vlažnej vody
soľ

POSTUP

Budeme potrebovať asi také 2, 2 a pol hodinky na uskutočnenie celého receptu. Samozrejme príprave a pečeniu sa nevenujeme celý tento čas, len musíme rátať s kysnutím cesta a samotným pečením.

Začneme tekvicou. Dobre je umyjeme, rozkrojíme napoly a vydlabeme jej vnútro (úplne najjednoduchšie sa to robí lyžicou). Tekvicu rozkrájame na menšie kúsky, ktoré posolíme, okoreníme čiernym korením a dáme piecť na 180 stupňoch na zhruba 40 minút, kým nezmäkne. Takto upečenú tekvicu necháme vychladnúť a  následne rozmixujeme do hladka.

Kým sa nám pečie tekvica máme čas na prípravu cesta. Vo vlažnej vode rozmiešame droždie, necháme 10 minúť postáť a vylejeme do misky, kde už máme nachystanú múku zmiešanú s lyžičkou soli. Cesto vymiesime do hladka. Prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto zhruba na hodinu. 
Po vykysnutí cesto ešte raz dobre premiesime na pomúčenej doske. Je veľmi dôležité mať dobre pomúčenú dosku, inak by sa nám pri vaľkaní cesto lepilo buď na dosku alebo na valček, čím by sa ľahko potrhalo. 
Cesto vyvaľkáme do obdĺžníkového tvaru na hrúbku pol centimetra. Potrieme ho posolenou vymixovanou tekviciou. Na zmes rozhodíme na kocky pokrájanú šunku, nadrobíme fetu, nastrúhame parmezán a špenátom ukončíme našu plnku. Takto nachystané cesto už len opatrne zrolujeme a uložíme na pečiaci papier na plech na pečenie. 

Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. 
Čo poviete na tento recept? Vyskúšate? Pochváľte sa nám potom :)



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code