VAJÍČKOVÉ KARI

By | 8. May 2016

Radi vám prinášame ďalší recept na naše obľúbené kari. Predpokladáme však, že to nebude ani posledné kari, čo vám prinášame. Prečo? No jednoducho preto, že nie je kari ako kari. Indické kari sa veľmi odlušuje od thajského a to zase od indonézskeho. V rámci týchto regionálnych kuchýň je ešte milión variácií, a tak máme z čoho vyberať.

Pred viac ako rokom sme tu mali morčacie kokosové kari. To dnešné bude vegetariánske a bude obsahovať už spomínané vajíčko, ktoré si ale viete nahradiť napríklad aj tofu alebo kuracím či morčacím mäsom. Pre odvážnejšich poslúži dobre aj nejaká ryba :)

Čo je na tomto recepte také zaujímavé a prečo sme s ním prišli? Nie je zahusťované smotanou či kokosovým mliekom, ale domácim orechovým mliekom. Nič sa nebojte, domáce orechové mlieko je viac jednoduché ako by ste si kedy mysleli. Dodá receptu neopakovateľnú chuť, ktorá sa v našich končinách moc nenosí.

Stále nie dosť? :) Nezabudnite si pridať trochu chilli. Vieme, že nie každý z vás má rád štipoš veci, no chilli má mnohé blahodarné účinky. Obsahuje veľa vitamínu C, má antibakteriálne účinky (link), a nakopáva metabolizmus. Práve toto nakopnutie metabolizmu má vraj účinky na trávenie, a tak aj na chudnutie. Čiže čím viac chilli zjete tým viac schudnete ;) Ak vás to zaujalo viac na týchto linkoch: 1; 2; 3.

Photo 09.01.16 19 01 43

POTREBUJEME

Orechy –  tak za hrsť. Najlepšie mandle alebo kešu či arašidy. Ak nemáte, kľudne aj vlašské orechy

Paradajkové pyré

Cibuľa – 1ks

Cesnak  – 2-3 strúčiky

Zázvor – za prštek

Vajíčka – kalkulujte dve na osobu

Soľ a čierne korenie

Korenie – koriandrové semienka, horčičné semienka, fenikel, mletá rasca, kurkuma a garam masala – 1/2 čajovej lyžičky z každého korenia

  • ak sa vám nechce kupovať všetky, kúpte si aspoň garam masala, tá je vážne esenciálna a dá jedlu tú exotickú chuť, no dnes sú už bežne dostupné kari zmesi

Karfiol je ako príloha v podobe falošnej ryže

Photo 09.01.16 17 25 08

POSTUP

Pred tým než začneme variť poďme si pripraviť orechové mlieko a uvarme si vajíčka. Uvariť vajíčka na tvrdo vie asi každý, tak sa tomu už viac nevenujeme, no poďme na mlieko.  Zoberieme si za hrsť (najlepšie) lúpaných orechov. My sme pridali aj naše domáce vlašské orechy. Túto hrsť orechov dáme do cca 0,3 až 0,4 litra vody a necháme pod pokrievkou variť asi 20 minút. Po varení necháme trochu vychladnúť a v mixéri poriadne rozmixujeme na jemnú kašu/mlieko. Hotovo. A ani to tak nebolelo.

Vajickove kari-001

Počas varenie orechov ideme na koreninovú zmes. Na menšie kúsky nasekaný zázvor a olúpaný cesnak zmiešame s koreninami. Rozomelieme v mažiariku alebo v malom mixéri tak, aby sa nám všetko spojilo.

Vajickove kariCibuľu si nakrájame na malé kúsky.

Keď už máme hotové mlieko, uvarené a olúpané vajíčka, hotovú koreninovú zmes a aj nasekanú cibuľu, ideme to všetko spojiť. 

Uvarené vajíčka na lyžici oleja opražíme do zlatista. Vieme, znie to netypicky, ale to opraženie je nutné ak chceme autentickú chuť.

Opražené vajíčka vyberime z panvice, dáme novú lyžicu oleja a opražíme si na ňom nasekanú cibuľu do sklovita. Následne pridáme koreninovú zmes, a tiež pražíme cca minútu aby sa nám prebudili chute v sušených koreniných.

Vajickove kari-002

Prilejeme pasírované paradajky, soľ, čierne korenie a na miernom ohni varíme cca 5-10 minút.Vajickove kari1Po spomíných 5-10 minútach pridáme opražené vajíčka a varíme ďaľšie 2 minúty. Následne prilejeme naše hotové orechové mlieko a povaríme znovu 2 minúty.

Vajickove kari2A máme hotovo. Samotného varenia nemáme vážne veľa, chce to len trošku prípravy.

Podávame napríklad s plackami z cícerovej múky a s ryžou.

My sme si tentokrát ako prílohu nedali klasickú ryžu, ale karfiólovú ryžu. Tá sa robí tak, že surový karfiol rozmixujeme v mixéri na maličké kúsky, posolíme a prikrytý potravinovou fóliou varíme v mikrovlnke. Pre presný postup odporúčame tento link.

Prajeme dobrú chuť!

Photo 09.01.16 19 02 27

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code