VEĽKONOČNÁ HRUDKA (Syrec)

By | 4. April 2015

Aj my sme prispeli ku sťahovaniu národov a trávime Veľkú noc s našími blízkymi. Radi by sme vám ukázali recept, ktorý je pre nás neoddeliteľnou súčasťou týchto sviatkov. Pre východniarov notoricky známa, pre zvyšok Slovenska veľká neznáma. Hrudka – Syrek – Syrec. Či už ju poznáte alebo nie, veríme, že skoro nikto z vás ju ešte nerobil, kedže to nechávate na maminy. My sme doma priložili ruku k dielu a bolo to jednoduchšie, ako sme si mysleli.

Receptúra sa líši podľa oblasti, pripravuje sa na slano, na sladko, s bylinkami, niekde sa aj dodatočne dopeká v rúre.

POTREBUJEME

štandardný pomer:

1 liter mlieka – 10 vajíčok – 1/2 polievkovej lyžice soli

gáza a motúzik na odkvapkanie a zviazanie

my sme chystali dve väčšie hrudky a tak sme pracovali s 3-krát vačším množstvom

POSTUP

Keďže je surovín málo, je o to dôležitejšie dbať na ich kvalitu. Ideálne sú domáce vajíčka a čerstvé plnotučné mlieko, s čím v našom prípade doma nebol problém. Ak nezoženiete domáce vajíčka, tak zvoľte aspoň tie z voľného výbehu. Má to vplyv nielen na kvalitu, no aj na výslednú farbu. 

Všetky vajíčka vyklepneme do nádoby a metličkou dobre vymiešame. Pridáme soľ. A vylejeme vajíčka do hrnca ku mlieku.  

Dáme variť na mierny oheň. Miešame a kontrolujeme aby nám nič neprihorelo. Po chvíľke keď zmes začne byť horúca, vajíčka sa začnú vyzrážavať do malých hrudiek. Varíme, pokiaľ sa nám nevyzráža všetko vajíčko (vznikne akoby praženica oddelená od srvátky).  

Ešte vopred si do drezu nachystáme sitko vystlané gázou do ktorého vylejeme našu zmes.  Veľkosť hrudky môžete zvoliť podľa preferencií. My sme z tohoto množstva spravili dve hrudky.

Gázu dobre stiahneme a snažíme sa vytlačiť z nej čo najviac tekutiny, len pozor, keďže je to celé veľmi horúce. Môžete na to použiť varešky alebo pootláčať o steny drezu, fantázii sa medze nekladú, každá rodina asi na to má vlastný grif.

Gázu zviažeme a necháme zavesené odstáť, odkvapkať cez noc.

Ráno už len hrudku odbalíme z gázy a máme hotovo.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code