Vianoce sú čas roka kedy je človek viac sentimentálny ako zvyčajne a je ochotný vrhnúť sa na projekty, na ktoré by si počas roka netrúfol, napríklad také ručne vyrobené darčeky alebo už samotné pečenie. My sa musíme priznať, že sme toho na vianoce veľa veru nenapiekli a nemáme ani zbierku osvedčených receptov. Zatiaľ. Spoliehame sa v tomto skôr na naše mamky a babky, prípadne priložíme doma tiež ruku k dielu.
Pred tým však ako odcestujeme obaja za našimi rodinami na sviatky spravili sme si doma také menšie alternatívne Vianoce. Ozdobili sme si stromček, kúpili salónky, upiekli sme si na obed lososa s hráškovým pyré, recept už poznáte ;) a pre navodenie ešte väčšej vianočnej atmosféry sme si upiekli aj vianočku. Jeden vianočkový pokusa sa u nás už konal raz presne takto pred rokom, no s výsledkom sme neboli úplne spokojní. Ďalší pokus sme odkladali a odkladali až kým neprišiel opäť december a teda aj tá najvhodnejšia doba.
Čo sa úkonov týka je vianočka zložitejším receptom spomedzi našich maškŕt na blogu, no práve sviatkový čas je perfektný na mini kuchyňové projekty a výsledok určite poteší. Určite odporúčame ako prekvapenie pre rodinu!
Recept sme si upravili poďla viacerých dostupných zdrojov a sme s ním plne spokojní.
POTREBUJEME
500 g hladkej múky (použili sme mix špaldovej a bielej)
100 g masla
100 g trstinového cukru
150 ml mlieka
3 vajíčka (2 do cesta a 1 na potretie vianočky)
kocka droždia
100 g hrozienok
1/2 lyžičky soli
1 lyžička vanilkovej arómy
mandľové lupienky na posypanie
POSTUP
Ako prvé spomieme nepovinný krok, a tým je namočenie hrozienok do rumu na pár hodín. Hrozienka rum pekne vsiaknu a dodajú vianočke na chuti. Niektorí používajú aj rumovú arómu do cesta. Ak by ste hrozienka nenamáčali, tak či tak ich pred použitím premyte v horúcej vode.
Ako ďalšie si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme asi lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Dobre premiešame a necháme odstáť asi 15 minút.
Kým čakáme na kvások, roztopíme si maslo a necháme ho vychladnúť.
Všetky prípravy už máme za sebou a môžeme začať so samotným cestom. Zmiešame najprvy sypké suroviny – múku, cukor, soľ. Pridáme vajíčka, maslo, kvások, vanilkovú arómu a všetko dobre vymiesime. Do hotového cesta ešte prisypeme hrozienka a zapracujeme do cesta. Mala by nám vzniknúť nelepiaca sa hmota. Cesto odložíme bokom a necháme kysnúť aspoň hodinu.
Vykysnuté cesto vyberieme na dopredu pomúčenú pracovnú dosku a pár krát ešte premiesime. Teraz prišiel ten moment keď vianočka začne naberať svoju podobu :) na internete sme našli viacero postupov pletenia vianočky, no nakoniec sa nám najviac zapáčila 3-poschodová vianočka. Spodné poschodie upletené zo 4 prameňov, stredné z 3 a vrchné prepletené z 2 – postup nájdete napríklad tu. (Ako môžete vidieť, na internete nájdete vážne všetko.) My sme do našeho pletenia vložili aj trošku spontánnosti a nakoniec to dopadlo ku všeobecnej spokojnosti. Aj tie zapichnuté špajle majú svoj zmysel. My sme frajerovi, nedali sme ich tam a nakoniec nám vrchné poschodie trošku skĺzlo na bok. Človek sa predsa učí na vlastných chybách, nie?
Takto upletenú vianočku preložíme na plech a necháme ešte 20 minúť podkysnúť. Následne potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
Pečieme v už predhriatej rúre na 180 stupňoch 30 minút. Či je cesto dostatočne prepečené vyskúšame zapichnutím špajle, ktorá by po vytiahnutí z vianočky mala byť suchá.